Obrazovanje

Međunarodni dan pismenosti: BiH još uvijek bez tačnog podatka o broju nepismenih

Međunarodni dan pismenosti: BiH još uvijek bez tačnog podatka o broju nepismenih
Međunarodni dan pismenosti: BiH još uvijek bez tačnog podatka o broju nepismenih

Međunarodni dan pismenosti, 8. septembar, obilježen je danas kampanjom "Heroji svakodnevnice", a u sklopu projekta „Podrška obrazovanju odraslih“ gdje je još jednom ukazano na problem nepismenosti u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Kampanja se realizuje već četvrtu godinu, a rezultirala je povećanjem broja polaznika u osnovnim školama. U Sarajevu, Kaknju, Banja Luci, Zenici i Mrkonjić - Gradu, povodom Međunarodnog dana pismenosti, organizovani su info-štandovi. Poručeno je da je pravo na učenje i jednakost jedno od osnovnih ljudskih prava.

"Čestitke UNICEF-u i GIZ-u koji podržavaju u nekoliko gradova, kantona i godinama rade, prvenstveno, na mijenjanju svijesti o obrazovanju odraslih, a zatim i projektima i finansijama", istakla je ministar obrazovanja Federacije BiH Elvira Dilberović.

Kako kaže, o pismenosti u BiH se jako malo govori.

Poručila je kada bi se uzelo u obzir ono što podrazumijeva savremena definicija nepismenosti, rezultati bi vjerovatno bili porazni.

Azra Ramić, stručni savjetnik u GIZ projektu "Podrška obrazovanju odraslih", kazala je da je cilj ove kampanje ukazati na jedan pozitivan imidž polaznika, odraslih.

"Svi oni koji nisu završili osnovnu školu, a ponovo se uključe u sistem obrazovanja, unatoč svim svojim poteškoćama, nestašici, oni su heroji. Drugi cilj nam je da generalno ukažemo javnosti na problem nepismenosti u BiH", naglasila je Ramić.

Podaci o broju nepismenih u BiH još uvijek nisu dostupni, jer još nisu objavljeni svi rezultati posljednjeg popisa stanovništva iz 2013.  Prema popisu iz 1991. godine, 9,9 posto je bilo nepismenih u BiH.

"Još uvijek ne postoje zvanični rezultati popisa stanovništva. Mi baratamo ciframa od institucija. Tako da nam je služba za zapošljavanje KS-a dala podatke da je u junu prijavljeno oko 2.000 nepismenih osoba. Istraživanje UNESCO-a govori o tome da je nepismeno 15 posto stanovništva", istakla je Ramić.

Organizator kampanje je Njemačka vladina organizacija Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH koja od 1995. godine pruža podršku zemljama jugoistočne Evrope u uspostavljanju demokratskih struktura i konkretne tržišne ekonomije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije