Obrazovanje

Milica matematičar svjetskog kalibra

Milica matematičar svjetskog kalibra
Milica matematičar svjetskog kalibra

PRNJAVOR - Iako je u posljednji čas saznala da će učestvovati na Matematičkoj olimpijadi u Južnoj Africi, Milica Đukić iz prnjavorskog naselja Babanovci vratila se u Srpsku sa srebrnom medaljom.

Malo joj je nedostajalo da osvoji zlato, a od ponedjeljka uveče, otkako se vratila kući, porodici Đukić neprestano stižu čestitke, dolaze poznanici, jer je Milica znanjem nadmašila brojne učenike iz cijelog svijeta, koji su imali mnogo bolje uslove za pripremu. Prnjavorska gimnazijalka otputovala je prije desetak dana u Kejptaun, na samit najboljih matematičara sa svih kontinenata. Krenula je na drugi kraj svijeta s jasnom namjerom da nadmaši lanjsko ostvarenje na Olimpijadi u Kolumbiji.

"Pripremala sam se nekoliko mjeseci i ostvarila ono što sam priželjkivala. Posebno mi imponuje što sam bila jedina takmičarka iz Republike Srpske. Ekipu BiH činilo je još petoro srednjoškolaca. Svi su iz Sarajeva, a u generalnom plasmanu bili su slabije plasirani od mene", sabirala je prve utiske osamnaestogodišnja Milica, a prenosi Glas Srpske.

Dodala je da se vratila sa mnogo lijepih uspomena, bogatija i za nove prijatelje sa svih strana svijeta.

"Možda još nisam u potpunosti ni svjesna kakav uspjeh sam ostvarila. Plasman mi je još draži kada se zna da sam imala, kao i moji drugari iz Sarajeva, skromne uslove za pripreme i kratke rokove za vježbanje", istakla je Đukićeva.

Uz to je dodala da ih je dugo pratila neizvjesnost da li će uopšte, iz finansijskih razloga, putovati u Kejptaun.

"Bukvalno smo u posljednji čas saznali da, ipak, idemo. I to saznanje me tjeralo da uložim maksimum znanja i opravdam očekivanja svih onih koji su u mene vjerovali", kazala je ova skromna djevojka, u čijoj kolekciji su i medalje sa takmičenja na Balkanskom i prvenstvu Evrope.

 

U školi su svi ponosni na Milicu.

"Medalja naše učenice je izvanredno ostvarenje, čime se svrstala u svjetsku elitu matematičara. Tako nešto teško će biti ponoviti. Imaće Milica našu podršku i na narednoj Olimpijadi, u Aziji, gdje će putovati, ukoliko obezbijedi vizu na državnom prvenstvu. U tako nešto uopšte ne sumnjamo", kazala je direktor Gimnazije Ljubinka Stanić.

Prvo mjesto u Kejptaunu podijelili su učenici iz Kine, Australije i Tajlanda, koji su jedini osvojili maksimalna 42 boda.

"Sistem bodovanja na Olimpijadi je takav da medalje dobijaju đaci koji su osvojili pozicije u prvoj polovini od ukupnog broja učesnika. U toj grupi prvih 50 đaka osvajaju zlatne, narednih stotinu srebrne, a bronzane medalje dobija sljedećih 150 učesnika. Nedostajala su mi samo dva boda da budem u grupi osvajača zlatne medalje, ali i ovo srebro za mene ima zlatna obilježja", objasnila je Milica.

Poslije naporne prve polovine jula Milicu će roditelji Zdravko i Brankica ovih dana častiti ljetovanjem, a potom slijede pripreme za treći olimpijski nastup.

"Mnogo mi znači što imam veliku podršku roditelja, kao i sestre Nevene i brata Dragana", rekla je Milica Đukić.

Iskustvo

Milica Đukić je rekla da će se potruditi da dogodine osvoji zlatnu medalju.

"Prošle godine u Kolumbiju sam putovala s namjerom da stičem iskustvo, zanemarujući plasman, ali su mi takmičarski apetiti uoči minule Olimpijade porasli. A nakon srebra, valjda je na redu zlatna medalja, s kojom bih se na najljepši način, narednog ljeta oprostila od naše Gimnazije", najavila je Milica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije