Obrazovanje

Ministarstvo prosvjete RS: Salkićeve ocjene zlonamjerne, dostupna nacionalna grupa predmeta

Ministarstvo prosvjete RS: Salkićeve ocjene zlonamjerne, dostupna nacionalna grupa predmeta
Ministarstvo prosvjete RS: Salkićeve ocjene zlonamjerne, dostupna nacionalna grupa predmeta

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je danas da su ocjene koje je potpredsjednik Srpske Ramiz Salkić iznio u otvorenom pismu povodom početka školske godine netačne, neutemeljenje, zlonamjerne i plasirane s ciljem izazivanja međunacionalnih tenzija u sredinama poput Konjević Polja, Vrbanjaca i Kotorskog.

U saopštenju se navodi da su ovakvi istupi potpredsjednika Srpske samo još jedan pokušaj da se javnosti plasira iskrivljena slika kada je riječ o obrazovanju učenika bošnjačke nacionalnosti u Republici Srpskoj.

"Ističemo da, u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju u Republici Srpskoj, svako dijete u Srpskoj ima jednako pravo i jednake mogućnosti u osnovnom obrazovanju i vaspitanju bez diskriminacije po bilo kojem osnovu", poručili su iz Ministarstva prosvjete.

U saopštenju se podsjeća da je u Republici Srpskoj u školskoj 2014/15. godini oko 2.190 učenika izučavalo nacionalnu grupu predmeta po nekom nastavnom planu i programu iz Federacije BiH, koristeći udžbenike prema tom planu i programu, dok je 6.771 učenik izučavao islamsku vjeronauku.

"Vlada u Republici Srpskoj finansira udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, među kojima su i udžbenici za učenike bošnjačke nacionalnosti, koje Srpska plaća federalnim izdavačkim kućama", ističu iz resornog ministarstva.

U saopštenju se navodi da u Republici Srpskoj Ministarstvo prosvjete i kulture finansira prevoz svih učenika, usaglašen je nacionalni sastav školskih odbora, a nastavnici mogu ravnopravno konkurisati za rad u školama, bez obzira na nacionalnost.

"Prema našim saznanjima, učenici srpske nacionalnosti u FBiH, posebno u kantonima sa bošnjačkom većinom, nemaju ista prava", napominju u resornom ministarstvu.

U saopštenju se ističe da Ministarstvo prosvjete i kulture u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima čini sve da u Republici Srpskoj obezbijedi jednake uslove i priliku za obrazovanje za svu djecu.

"Smatramo da bi svi nivoi vlasti u BiH trebali svojim djelovanjem doprinositi stvaranju kulture koja poštuje ljudska prava i osnovne slobode svih građana kako je to utemeljeno Ustavom i ostalim međunarodnim dokumentima iz oblasti ljudskih prava", navedeno je u saopštenju.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić pozvao je danas domaće i međunarodne institucije, kao i nevladine organizacije na rješavanje problema obrazovanja bošnjačke djece u Srpskoj, koje je nazvao "diskriminacijom, kršenjem osnovnih ljudskih prava i etničkim čišćenjem".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije