Obrazovanje

Ministarstvo prosvjete i kulture RS demantovalo navode SDS-a

Ministarstvo prosvjete i kulture RS demantovalo navode SDS-a
Ministarstvo prosvjete i kulture RS demantovalo navode SDS-a

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je danas da je Odbor za osnovno i srednje obrazovanje banjalučkog SDS-a na današnjoj konferenciji za novinare iznio niz neistinitih navoda o obrazovnom sistemu Srpske.

U saopštenju se ističe da nisu tačni navodi Odbora da Ministarstvo Srpske namjerava da uruši vaspitno-obrazovni sistem u Srpskoj zapošljavanjem profesora koji su lažne diplome stekli na univerzitetima u Brčkom.

Iz Ministarstva napominju da univerziteti u Brčko distriktu nisu u nadležnosti Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, već Brčko distrikta, kao i da je od svih osnovnih i srednjih škola u Republici zatražena informacija o zaposlenim nastavnicima sa diplomama pomenutih visokoškolskih ustanova, a Odjeljenju za obrazovanje u Vladi distrikta upućen zahtjev za provjeru validnosti diploma.

Iz Ministarstva navode da nisu tačni ni navodi o "neefikasnom sistemu obrazovanja odraslih" u Republici Srpskoj, uz napomenu da je donošenjem Zakona o obrazovanju odraslih i uspostavljanjem Zavoda za obrazovanje odraslih krajem 2009. zaustavljena negativna praksa nelegalnog sticanja srednjoškolskih diploma.

Zakon o obrazovanju odraslih Republike Srpske, navodi se u saopštenju, usklađen je sa evropskim smjernicama i predstavlja model za donošenje propisa u istoj oblasti i u drugom dijelu BiH.

"Nije tačan ni podatak da Ministarstvo prosvjete i kulture uvodi dodatne namete učenicima u vidu novih đačkih knjižica", navode iz Ministarstva i napominju da je izrađen Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja dokumentacije i evidencije i obrascima javnih isprava u osnovnoj školi, koji je stupio na snagu 1. septembra 2013, kao i da su izmjene bile potrebne zbog prilagođavanja važećim propisima.

Iz Ministarstva ističu da nije tačno da se prilikom upisne politike u visokom obrazovanju ne uvažavaju potrebe tržišta rada i podsjećaju da je prilikom izrade upisne politike za akademsku 2014/15. organizovano niz stručnih rasprava sa svim zainteresovanim akterima radi usklađivanja upisne politike sa realnim potrebama tržišta rada.

U kreiranju upisne politike posebno se vodilo računa o potrebi aktivnijeg pristupa visokoškolskih ustanova potrebama privrede i tržišta rada prilikom kreiranja novih studijskih programa, te važnosti analize broja upisanih studenata sa njihovim ishodima učenja, a na osnovu iskazanih potreba tržišta rada. Tako je nakon analize utvrđenog stanja Ministarstvo odlučilo da prijedloge visokoškolskih ustanova umanji za 20 odsto na suficitarnim studijskim programima iz oblasti prava, ekonomije, fizičkog vaspitanja, te na studijskim programima razredna nastava i učiteljski studij.

Ministarstvo, takođe, stimuliše upis na studijske programe deficitarnih zanimanja od akademske 2008/09. Studentima ovih studijskih programa omogućeno je besplatno školovanje, stipendija i pomoć od 100 KM mjesečno.

Vodeći računa o potrebama tržišta rada i broju studenata koji trenutno studira u Srpskoj, Ministarstvo prosvjete i kulture je studijske programe iz oblasti matematike i fizike definisalo kao deficitarne, dodaje se u saopštenju Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Odbor za osnovno i srednje obrazovanje banjalučkog SDS-a upozorio je na vrlo složenu proceduru koju prolaze odrasli koji se prijavljuju na vanredno obrazovanje, u organizaciji Zavoda za obrazovanje odraslih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije