Obrazovanje

Mnogi fakulteti u RS nisu ni približno ispunili kvote: Za učitelje samo 18 prijava

Mnogi fakulteti u RS nisu ni približno ispunili kvote: Za učitelje samo 18 prijava
Foto: N.N. | Mnogi fakulteti u RS nisu ni približno ispunili kvote: Za učitelje samo 18 prijava

BANJALUKA - Sudeći prema broju maturanata koji su se prijavili za polaganje prijemnog ispita u prvom roku, koji će biti 2. jula, na dva javna univerziteta u RS mjesta u naredna dva konkursna roka će ostati na skoro svim fakultetima, a na određenim studijima zainteresovanost je drastično opala.

"Najveće iznenađenje na našem fakultetu je učiteljski studij, gdje je zainteresovanost drastično opala i prijavilo se svega 18 svršenih maturanata, a kvota je 60 mjesta", kazali su za "Nezavisne" u Filozofskom fakultetu u Banjaluci i dodali da je što se tiče ostalih odsjeka zainteresovanost približna kao i prethodnih godina.

Kako saznajemo, za polaganje prijemnog ispita na ekonomiji u Banjaluci se do tog trenutka prijavilo 116 maturanata, a upisna kvota je 150, dok se za poslovnu informatiku, novi smjer na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, prijavilo njih 39, a kvota je 100 mjesta.

Za polaganje prijemnog ispita na Filološkom fakultetu u Banjaluci maturanti su najveći interes, prema podacima Studentske službe, pokazali za engleski jezik i književnost.

"Za polaganje prijemnog ispita za engleski jezik pristigle su 53 prijave, a kvota je 45 mjesta, odmah potom slijedi njemački jezik i književnost, dok je interes najmanji za francuski jezik i književnost, gdje su pristigle svega četiri prijave", kazali su u Studentskoj službi Filološkog fakulteta.

Oni su naveli da je 12 prijava stiglo za polaganje prijemnog na Odsjeku za srpski jezik i književnost, a kvota, prema konkursu, je 25 mjesta.

Na Medicinskom fakultetu u Banjaluci su kazali da je na osnovu primljenih prijava u protekle dvije sedmice utvrđeno da je zainteresovanost za studiranje na ovom fakultetu i dalje velika.

"Ukupan broj maturanata koji su predali dokumente za prijemni za sve studijske programe je 391. Najveća zainteresovanost budućih studenata je za studijski program medicina, za koji se prijavilo 196 maturanata", naveli su iz ovog fakulteta.

Ukupan broj slobodnih mjesta na Medicinskom fakultetu u Banjaluci je prema objavljenom konkursu 410.

Kada je u pitanju Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet u Banjaluci (AGGF), zasad je potencijalno popunjena samo arhitektura.

"Za arhitekturu je stiglo 56 prijava, za građevinarstvo 20, a za geodeziju 19 prijava, dok je upisna kvota za sva tri studija 40 mjesta", kazali su u Studentskoj službi.

Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, kazao je da su im do sada, za polaganje prijemnog ispita u prvom roku, ukupno pristigle 102 prijave, dok je ukupna kvota prema konkursu 277 mjesta.

"Najviše prijava je stiglo na biologiju i matematiku, a najmanje na fiziku", kazao je Trbić.

Komentarišući manju zainteresovanost studenata za upis na pojedine odsjeke, Trbić je rekao da je demografski faktor najviše doprinio ovakvom stanju.

"Mnogo odličnih učenika odlazi da studira u inostranstvo. Odlaze najviše u Austriju i Srbiju. Što se tiče konkretno PMF-a, mi smo u fazi licenciranja opšte informatike za prvi ciklus studija i mastera iz GiS-a, što će biti gotovo za nekoliko dana. Očekujem da će to biti završeno u drugom konkursnom roku", kazao je Trbić.

Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, rekao je da su mjesta na Medicinskom fakultetu u Foči već u prvom konkursnom roku potencijalno popunjena.

"Što se tiče drugih smjerova, sve je to negdje približan broj, ali ono što je najbitnije jeste da nigdje taj broj nije drastično manji", istakao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, situacija će se iskristalisati nakon drugog i trećeg roka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije