Obrazovanje

Multietnički, inkluzivni vrtić u Mostaru najbolji na svijetu

Multietnički, inkluzivni vrtić u Mostaru najbolji na svijetu
Multietnički, inkluzivni vrtić u Mostaru najbolji na svijetu

MOSTAR - Dječiji vrtić iz Mostara dobio je prvu nagradu za interkulturalno dostignuće, koju dodjeljuje Ministarstvo spoljnjih poslova Austrije.

U konkurenciji više od 70 aplikanata iz cijelog svijeta, vrtić "Sunčani most" proglašen je u Beču najboljim projektom. Takođe, "Sunčani most" je dobio podršku za još jedan projekat, kojim djecu već od predškolskog doba uče da postoje drugi i drugačiji i da ih prihvataju takvim kakvi jesu, javlja RSE.

U dječijem vrtiću "Sunčani most" raspoloženje je na još većem nivou nakon što je tu predškolsku instituciju iz Bosne i Hercegovine austrijsko Savezno ministarstvo za evropske integracije i spoljnje poslove proglasilo najboljim interkulturalnim projektom u konkurenciji više od 70 aplikanata iz cijelog svijeta.

U tom vrtiću, gdje ne gledaju na ime i prezime djece ili njihovih roditelja, ali i gdje program prolaze i djeca sa poteškoćama u razvoju zajedno sa ostalim vršnjacima, kažu da im nagrada Austrije predstavlja dodatni motiv.

Direktorka "Sunčanog mosta" Biljana Čelan: "To nam je dalo vjetar u leđa. Drago nam je da je projekt prepoznat i izvan granica BiH."

Podsjećamo da vrtić "Sunčani most" - koji je osnovala austrijska neprofitna organizacija "Diakoniwerk" - već 12 godina u etnički podijeljenoj sredini odgaja djecu različite nacionalne ili vjerske pripadnosti. To su počeli raditi još u vrijeme dok su ratne rane u Mostaru bile svježije nego danas.

"To nije bio nimalo lak proces. Iako su vidljive granice u Mostaru odavno nestale, polarizacija se još itekako osjeti", kaže Čelan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije