Obrazovanje

Mutabdžija: Bošnjacima ponuđen maksimum

Mutabdžija: Bošnjacima ponuđen maksimum
Mutabdžija: Bošnjacima ponuđen maksimum

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je Srni da je roditeljima učenika bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja i Vrbanjaca ponuđen maksimum u skladu sa zakonom i Ustavom u vezi sa nacionalnom grupom predmeta, te da je sada odluka na njima da li će djecu poslati na nastavu.

"Iskreno vjerujemo i nadamo se da će roditelji donositi odluke autonomno, te da će na prvo mjesto staviti interese svoje djece i donijeti odluku u njihovu korist, a ne u korist centara moći van obrazovnog sistema Srpske", rekao je Mutabdžija.

On je pojasnio da se nacionalna grupa predmeta nesmetano izučava prema privremenom sporazumu iz 2002. godine u 22 osnovne škole u Republici Srpskoj kojima postoje uslovi za to, ali da su se stariji učenici u Konjević Polju, koji imaju uslove da uče nacionalnu grupu predmeta, solidarisali sa mlađim učenicima, kojih nema dovoljno u odjeljenjeima za nacionalne predmete.

Mutabdžija je dodao da je roditeljima u Vrbanjcima kod Kotor-Varoša ponuđeno da im se izađe u susret da djeca od šestog do devetog razreda uče jezik bošnjačkog naroda iz udžbenika iz FBiH, te da se spoje dva odjeljenja da bi se ispoštovao uslov iz privremenog sporazuma od 18 učenika u odjeljenju za učenje nacionalne grupe predmeta, ali da roditelji taj prijedlog još razmatraju.

"Privremeni sporazum, koji je politički dogovor jer glavni instrument tog dogovora nije pretočen u zakonski okvir, primjenjuje se samo u Republici Srpskoj, i to u punom kapacitetu u 22 škole, dok u FBiH imamo tek jedan ili dva slučaja da se implementira, i to samo kada je riječ o srpskpm jeziku, i to bez upotrebe udžbenika iz Republike Srpske", rekao je Mutabdžija.

On je dodao da su roditelji učenika iz Konjević Polja ove sedmice pozivani na razgovor u Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, ali da su se oni odlučili da idu na konsultacije u Sarajevo, a da su se roditelji učenika iz Vrbanjaca odazvali pozivu.

"Za razliku od učenika iz Konjević Polja, učenici iz Vrbanjaca bi, ukoliko bi odlučili da krenu na nastavu 1. septembra, trebalo da polažu i razredni ispit u nekoj od škola u FBiH da bi se upisali u viši razred u odnosu na onaj koji je trebalo da pohađaju prošle godine. Najveći problem je sa onim učenicima koji su završili deveti razred i koji bez tog ispita ne mogu dobiti diplomu o završenoj osnovnoj školi", rekao je Mutabdžija.

Nacionalna grupa predmeta podrazumijeva učenje jezika jednog od tri konstitutivna naroda, vjeronauke i prirode i društva za učenike od prvog do petog razreda, a od šestog do devetog razreda – jezika, istorije, geografije i vjeronauke, i to pod uslovom da u odjeljenju postoji 18 učenika za taj vid nastave.

U Srpskoj se za nacionalnu grupu predmeta koriste i udžbenici iz FBiH, dok se u FBiH takav dogovor samo djelimično poštuje, i to samo za jezik, za koji se pritom ne koristi udžbenik iz Republike Srpske.

Učenici bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja i Vrbanjaca zbog nacionalne grupe predmeta prošle školske godine nisu pohađali nastavu, s tim da su učenici iz Konjević Polja razredni ispit polagali u FBiH, pa bi se ove godine mogli upisati u stariji razred, ali učenici iz Vrbanjaca to još nisu učinili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije