Obrazovanje

Mutabdžija: Ispolitizovan slučaj sa bošnjačkom djecom iz Vrbanjaca

Mutabdžija: Ispolitizovan slučaj sa bošnjačkom djecom iz Vrbanjaca
Mutabdžija: Ispolitizovan slučaj sa bošnjačkom djecom iz Vrbanjaca

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija ocijenio je da je ispolitizovan slučaj sa bošnjačkom djecom koja pohađaju Osnovnu školu u Vrbanjicima kod Kotor Varoš i istakao da se istovremeno u Federaciji BiH /FBiH/ ne poštuje privremeni sporazum o izučavanju nacionalne grupe predmeta.

"Kada se završe izbori u BiH, ta djeca će ostati na potpunoj margini", rekao je Mutabdžija večeras za Alternativnu televiziju komentarišući najave roditelja đaka bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca da njihova djeca sutra, kada počinje nova školska godina, neće krenuti na nastavu, jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi.

On je ukazao da se u FBiH ne poštuje privremeni sporazum o izučavanju nacionalne grupe predmeta.

"Privremeni sporazum primjenjuje se samo u Republici Srpskoj, i to u punom kapacitetu u 22 škole, dok u FBiH imamo tek jedan ili dva slučaja da se implementira, i to samo kada je riječ o srpskom jeziku bez upotrebe udžbenika iz Republike Srpske", precizrao je Mutabdžija.

On je naveo da se, uprkos ovoj činjenici fokus stavlja na Republiku Srpsku, s ciljem urušavanja njenih institucija, što neće biti dozvoljeno.

Djeci u Vrbanjcima kod Kotor Varoša omogućeno da imaju nastavni predmet koji se zove "jezik bošnjačkog naroda" prema članu 7 Ustava Republike Srpske, koji jasno definiše nazive jezika u Srpskoj.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Srni je ranije rečeno da je učenicima od šestog do devetog razreda iz Vrbanjaca kod Kotor Varoša ponuđeno da uče jezik bošnjačkog naroda iz udžbenika jednog od kantona iz Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije