Obrazovanje

Mutabdžija: Otvoreno razgovarati o izjednačavanju javnih i privatnih ustanova

Mutabdžija: Otvoreno razgovarati o izjednačavanju javnih i privatnih ustanova
Mutabdžija: Otvoreno razgovarati o izjednačavanju javnih i privatnih ustanova

BIJELJINA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da u Srpskoj postoje 42 javne predškolske ustanove, te da ih je isto toliko, ili čak i nešto više, u privatnom sektoru.

On je u Bijeljini, tokom posjete jednoj od, kako kaže, najreprezentativnijih predškolskih ustanova u ovom dijelu Srpske - Dječjem vrtiću "Dragan i Zoran", istakao da je veoma važno da se ovom vidu obrazovanja i vaspitanja posvećuje dovoljna pažnja, pa i u smislu institucionalnog izjednačavanja.

Mutabdžija je istakao da je ovo veoma važno otvoreno pitanje o kojem treba razgovarati, kao i kada je riječ o visokoškolskim ustanovama, koje su u zakonu izjednačene, te ocijenio da će se, vjerovatno, doći u poziciju da će se moći izjednačiti i sve ustanove kada je riječ o predškolskom obrazovanju.

"Prije svega, to je danas materijalno pitanje i svjesni smo da samo u Banjaluci imamo 2.000 mjesta koja ne možemo da ponudimo u ovom domenu, a s druge strane, u Bijeljini imamo dovoljno slobodnih mjesta", rekao je Mutabdžija i dodao da to samo potvrđuje socijalni status ljudi, kao i nemogućnost lokalne zajednice da značajnije učestvuje u troškovima za smještaj djece.

Mutabdžija je naglasio važnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svu djecu u Srpskoj, te ocijenio da do sada na tom polju nije dovoljno urađeno.

"U Srpskoj imamo svega 12 odsto djece koja su kontinuirano u ovim ustanovama, a ako uključimo i programe koji se odnose na pred polazak u školu, taj procenat je oko 45 odsto, što nije dovoljno", ocijenio je Mutabdžija.

On je naglasio da je želja i nastojanje resornog ministarstva da se mnogo više pažnje posveti ovom pitanju, svoj djeci preškolskog uzrasta, te napomenuo da će u narednom periodu biti traženi modaliteti za pitanje privatnog sektora u ovoj oblasti.

Direktor predškolske ustanove "Dragan i Zoran" u Bijeljini Goran Gašić rekao je da je cijena boravka u ovoj ustanovi 260 KM, dok porodice sa dvoje, troje i više djece imaju popust.

"Ova cijena je znatno niža od ekonomske cijene boravka djece u vrtićima i ona je veća nego u javnom bijeljinskom vrtiću. Razlika u cijeni je samo zbog činjenice da se taj vrtić finansira iz gradskog budžeta, a mi i ostali privatni vrtići finansiramo se isključivo ličnim sredstvima i uplatama roditelja čija djeca borave u ovoj ustanovi", naveo je Gašić.

Kapacitet ove ustanove je 250 djece, a trenutno u njoj boravi 200 mališana.

Ministar Mutabdžija danas se, nakon obilaska Osnovne škole u bijeljinskom naselju Dvorovi i posjete predškolskoj ustanovi "Dragan i Zoran", sastao sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem, a tokom dana posjetiće i opštinu Lopare.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije