Obrazovanje

Mutabdžija: RS ispunila obaveze iz Dekade Roma

Mutabdžija: RS ispunila obaveze iz Dekade Roma
Mutabdžija: RS ispunila obaveze iz Dekade Roma

SARAJEVO - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je danas Srni u Sarajevu da Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo u kontinuitetu rade na kvalitetnom rješavanju statusnih pitanja romske populacije, ističući da je Srpska ispunila sve obaveze iz dokumenta Dekada Roma 2005-2015. godina.

"Riječ je o setu sistemskih rješenja, poput formiranja Saveza nacionalnih manjina, potom uspostavljanja Savjeta nacionalnih manjina u Narodnoj skupštini Republike Srpske kao savjetodavnog organa, a donijeli smo i Zakon o nacionalnim manjinama, te Pravilnik o obrazovanju pripadnika nacionalnih manjina", rekao je Mutabdžija.

Mutabdžija, koji je bio jedan od uvodničara na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji "Inkluzivno i nediskriminatorsko obrazovanje Roma", koja je danas počela u Sarajevu, naglasio je da je Republika Srpska ispunila sve što se od nje očekivalo u Dekadi Roma 2005 – 2015. godina, i da u obrazovnom sistemu Srpske nema ni diskriminacije, ni segregacije. 

"Kako svoj drugoj djeci, tako i učenicima romske nacionalnosti obezbjeđujemo pravo na besplatne udžbenike, bez obzira koji razred pohađaju, a za one koji stanuju na udaljenosti većoj od četiri kilometra od škole i besplatan prevoz", rekao je Mutabdžija.

Želja Ministarstva je, ističe Mutabdžija, da što je moguće veći broj romske djece bude uvršten u obrazovni sistem Republike Srpske i da im se obezbijede maskimalni uslovi u skladu sa evropskim standardima.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić rekao je učesnicima skupa da BiH ulaže velike napore na poboljšanju uslova za život Roma, kao i njihovu socijalnu inkluziju i nediskriminatorsko obrazovanje, te naveo da određeni rezultati postoje, ali da institucije u BiH moraju još mnogo toga da urade na ovom planu. 

"Ovaj proces traži našu posvećenost i dodatna sredstva iz domaćih i stranih izvora ukoliko zaista želimo da Romima obezbijedimo zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje ...", rekao je Ljubić.

Prema njegovim riječima, BiH je obezbijedila 10 miliona evra za izgradnju 600 stambenih jedinica za Rome, dok je iz IPA fondova finansirana izgradnja 150 stanova, pri čemu je zaposleno 450 lica romske nacionalnosti.

On je pozvao Rome u BiH na snažniji društveni angažman.

Šef Sektora operacija u Delegaciji EU u BiH Masimo Mina konstatovao je da su Romi u BiH još žrtve predrasuda i diskriminacije, kao i da mnogi od njih žive životom na granici ljudskog dostojanstva.

"Svi mi smo odgovorni da obezbijedimo uslove da Romi žive i rade dostojanstveno, i o tome EU vodi mnogo računa. Naša politička obaveza je socijalna integracija Roma u Evropi", poručio je Mina.

On je apelovao na nadležne da učine sve da bi se u potpunosti iskorijenila diskriminacija u obrazovanju, ne samo Roma nego i drugih marginalizovanih grupa.

Izvršni direktor Fonda "Otvoreno društvo BiH" Dobrila Govedarica smatra da je obrazovanje ključ svake promjene statusa Roma.

Ona je upozorila da svega 30 odsto romske djece završava osnovno obrazovanje u BiH, i da su za tu poražavajuću činjenicu najodgovornije institucije BiH.

Prema njenim riječima, svi odgovorni moraju da shvate da je obrazovanje investicija, a ne teret i trošak, tim prije, jer nerazumijevanje te činjenice najviše pogađa upravo Rome. 

Konferenciju "Inkluzivno i nediskriminatorsko obrazovanje Roma" organizuje Udruženje "Kali Sara" - Romski informativni centar, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije