Obrazovanje

Mutabdžija: Smanjenjem upisnih kvota do bolje upisne politike

Mutabdžija: Smanjenjem upisnih kvota do bolje upisne politike
Mutabdžija: Smanjenjem upisnih kvota do bolje upisne politike

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je Srni da je smanjenjem upisnih kvota na studijske programe za zanimanja suficitarna na tržištu rada došlo do toga da se studenti raspoređuju na preostale studijske programe.

Mutabdžija je podsjetio da je ove godine bio restriktivan upis prema pet studijskih programa na javnim visokoškolskim ustanovama, i to diplomirani ekonomista, diplomirani pravnik, profesor fizičkog vaspitanja, profesor razredne nastave i diplomirani inženjer šumarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Vlasenici.

Za tih pet studijskih programa, rekao je Mutabdžija, generalno su smanjene kvote za dvadeset odsto, jer na tržištu rada je povećano prisustvo tih zanimanja.

"Na taj način stvorili smo mogućnosti da se kandidati koji nisu upisani na te fakultete raspoređuje na druge", rekao je Mutabdžija.

On je dodao da je nakon prvog upisnog roka Ministarstvo prosvjete i kulture pozitivno odgovorilo na zahtjeve dva javna univerziteta da prošire liste studenata za pet do deset odsto na onim studijskim programima gdje je postojao veliki interes studenata, a prostorni kapaciteti visokoškolske ustanove su to dozvoljavali.

Prema njegovim riječima, suštinsko pitanje kada je riječ o privatnim fakultetima i upisnoj politici je prohodnost na tržištu rada i rangiranju tih fakulteta.

"Mi smo pokrenuli proces rangiranja svih visokoškolskih ustanova u Srpskoj, koji će zajedno voditi resorno ministarstvo, Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova i Savjet za razvoj visokog obrazovanja, da bi se izbjegla svaka moguća subjektivnost kada su pitanju i javni i privatni univerziteti", rekao je Mutabdžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije