Obrazovanje

Na časovima vjeronauke samo osam učenika

Na časovima vjeronauke samo osam učenika
Na časovima vjeronauke samo osam učenika

SARAJEVO - Časove pravoslavne vjeronauke u okviru zvaničnog nastavnog programa za osnovne škole na području sarajevskog kantona pohađa samo osam učenika srpske nacionalnosti, od kojih ni jedan nije sa područja četiri opštine koje čine grad Sarajevo.

Vjeroučitelj Stefan Mojsilović rekao je Srni da predaje pravoslavnu vjeronauku za sedam učenika Osnovne škole /OŠ/ "Mirsad Prnjavorac" u Vogošći i jednog učenika OŠ "Porodice efendije Ramić" u Semizovcu.

"Svi oni imaju po jedan čas pravoslavne vjeronauke sedmično. U Semizovcu imam jedan čas sedmično za jednog učenika sedmog razreda, a u Vogošći dva časa. Od dva časa u Vogošći, na jedan zajedno idu četvoro učenika iz petog i dvoje iz trećeg razreda, a na jednom je djevojčica iz osmog razreda", navodi Mojsilović.

Prema njegovim riječima, to su trenutno jedine škole u Kantonu Sarajevo u kojima se izučava pravoslavna vjeronauka.

"Pokušavalo se nešto pokrenuti pri Staroj crkvi na Baščaršiji. Neke škole u Sarajevu su imale određene časove vjeronauke pri Staroj crkvi, ali ne znam da li je to bilo u okviru zvaničnog nastavnog programa. Ovo što ja radim jeste sigurno", ističe Mojsilović.

On naglašava da su učenici kojima predaje vjeronauku odlični đaci, a da ovaj predmet ima isti status kao i ostali, što znači da se ocjena iz ovog predmeta uračunava u opšti uspjeh učenika.

Mojsilović ističe da u svom dosadašnjem radu nije imao nikakvih problema.

On navodi da je nastava pravoslavne vjeronauke u sarajevskom kantonu počela da se izvodi od 2012/13. školske godine, i to na inicijativu direktora i đaka iz škole u Vogošći.

"Vjerujem da i u drugim školama na prostoru sarajevskog kantona ima učenika i roditelja koji su zainteresovani za časove pravoslavne vjeronauke. Imam u planu da sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Nikolaja i odobrenjem nadležnog kantonalnog ministarstva obavim anketu u školama o zainteresovanosti za pohađanje časova pravoslavne vjeronauke", rekao je Mojsilović.

On se nada da će narednih godina biti više đaka, koji će u gradu Sarajevu i kantonu pohađati časove pravoslavne vjeronauke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije