Obrazovanje

Na prijemnom ispitu na univerzitetima u RS nikad manje potencijalnih brucoša

Na prijemnom ispitu na univerzitetima u RS nikad manje potencijalnih brucoša
Na prijemnom ispitu na univerzitetima u RS nikad manje potencijalnih brucoša

ISTOČNO SARAJEVO, BANJALUKA, FOČA - Prijemni ispit u junsko/julskom roku održan je juče na svim javnim i privatnim fakultetima u RS, sa manjim brojem potencijalnih brucoša u odnosu na ranije godine.

U toku sedmice rang-liste pokazaće precizne podatke, iako su već juče bile evidentne promjene na Pravnom fakultetu u Banjaluci, Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci...

"Prijemni ispit polagalo je 1.379 studenata, od 2.924 studenta predviđena javnim konkursom. Osim interesa na medicini, gdje smo jedino imali veći broj prijavljenih od broja mjesta, svuda je 50 do maksimalno 70 odsto odziv u odnosu na broj slobodnih mjesta", naglasio je za "Nezavisne" Radoslav Grujić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dodao je da je to, prema njegovim podacima, evidentno na svim fakultetima, ne samo u BiH, već i u regiji.

"Ova slika nije nešto na šta smo navikli. Siguran sam da je to prvi direktni demografski pokazatelj", rekao je Grujić.

Primjera radi, interes za Pravni fakultet pokazalo je 85 studenata, od 260 slobodnih mjesta konkursom.

Najmanji interes na Filozofskom fakultetu, gdje je predviđen upis 586 studenata, pokazali su potencijalni brucoši filozofije (jedan kandidat), bibliotekarstva (jedan kandidat), srpskog jezika (pet kandidata), što nije slučaj i sa interesovanjem za kineski jezik (32 kandidata) i psihologijom (38 kandidata).

Na Univerzitetu u Banjaluci predviđen je upis 3.331 studenta. Mjesta na Pravnom fakultetu ima za 460 studenata, dok je interes juče pokazalo samo njih 147.

"Mislim da je u pitanju postratna generacija 1995/96. i da je ovakav demografski pokazatelj bio i očekivan. Za nas je ovo rapidno manji broj studenata, jer ih nikada nije bilo ispod 300, ali s obzirom na to da iste informacije imam i sa drugih fakulteta, javnih i privatnih, nisam iznenađen", rekao je Darko Radić, prodekan za nastavu na Pravnom fakultetu u Banjaluci.

Ovdje su, međutim, u nedostatku prostorija na Medicinskom fakultetu, prijemni polagali i potencijalni studenti medicine, najpoželjnije i u Foči, gdje je na četiri odsjeka i 155 mjesta polagalo 226 svršenih srednjoškolaca.

"Medicinom se želim baviti jer je najhumaniji poziv. Namjeravam prvo ovdje pokušati uraditi nešto, a ako ne bude išlo, znam da imam obrazovanje koje je poželjno u čitavom svijetu", kaže Anđela Stojiljković iz Doboja.

Iako je za studente koji se odluče za deficitarna zanimanja sa studijskih programa matematike i fizike obezbijeđena finansijska podrška Vlade RS, to nije bila motivacija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, gdje je za smjer matematike i fizike bilo devet zainteresovanih, odnosno 15 kandidata za matematiku i računarstvo, što nije slučaj i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci.

"Na nastavnom smjeru od tri godine je 11 prijavljenih, na četverogodišnjem 22, na fizici 15, dok je na opštem smjeru matematike prijavljeno najviše studenata, odnosno duplo više u odnosu na raniju godinu. Takođe, veći interes očekujemo i u drugom roku", rečeno nam je juče na banjalučkom PMF-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije