Obrazovanje

Načelnik protiv zatvaranja područnih škola

Načelnik protiv zatvaranja područnih škola
Načelnik protiv zatvaranja područnih škola

TESLIĆ - Planirana racionalizacija školske mreže osnovnih škola u Republici Srpskoj izazvala je nezadovoljstvo u Tesliću.

Prema planu racionalizacije, 18 područnih škola treba da bude ugašeno, sedam škola koje su do sada imale status devetorazrednih prekvalifikovano je u status petorazrednih, a jedanaest obrazovnih ustanova sa dosadašnjim statusom centralnih škola će biti prevedeno u područna odjeljenja.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS zahtijeva od lokalne zajednice da da prijedlog racionalizacije mreže škola na teritoriji opštine.

Tim povodom, načelnik opštine Teslić Milan Miličević je sazvao hitan sastanak Aktiva direktora svih osnovnih škola teslićke opštine sa namjerom da se po svaku cijenu spriječi zatvaranje područnih škola. Sa inicijativom načelnika opštine su se složili svi direktori osnovnih škola sa područja opštine.

Glavni argument nadležnog Ministarstva je da su na racionalizaciju mreže škola primorani, imajući u vidu interese učenika, u smislu, kvaliteta nastave i uslova za rad.

"Finansiranje pojedinih malih škola iziskuje značajna sredstva i to finansiranje je neracionalno. Ipak, racionalizaciju ne treba shvatiti negativno; ove škole nemaju budućnost i treba ih što prije zatvoriti, a učenike prebaciti u najbližu centralnu obrazovnu ustanovu", rekao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

Takav stav, ipak, ne prihvata načelnik opštine Teslić.

"Ukidanje škola dovelo bi do novih migracija stanovništva i gubitka radnih mjesta. U tim osnovnim školama postoje svi uslovi za izvođenje nastavnog procesa", naglasio je Miličević.

Na osnovu toga, SO Teslić je donijela zaključak da Skupština podržava inicijativu načelnika opštine da se postojeća mreža osnovnih škola zadrži. Načelnik opštine i načelnik Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti će blagovremeno pismenim putem obavijestiti Ministarstvo prosvjete i kulture o stavu SO Teslić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije