Obrazovanje

Najbolji izbor monitora za dizajnere

Najbolji izbor monitora za dizajnere
Foto: N.N. | Najbolji izbor monitora za dizajnere

Ukoliko se bavite dizajnom, pored kvalitetnog miša, tastature i digitalne table za crtanje, osnovno sredstvo za rad jeste i monitor. Izabrati pravi monitor nekada može predstavljati izuzetno veliki izazov, pa dizajneri često konsultuju i savjetnike, kao i starije kolege koji bi eventualno mogli da im pomognu.

Pored kvaliteta slike, postoji veliki broj drugih parametara koji su razumljiviji tehnološki pismenijim ljudima. Ono što dodatno otežava situaciju jeste činjenica da je izbor ogroman, pa običan laik teško može izabrati najbolji model, uzimajući u obzir sve karakteristike koje idu uz njega.

Zato smo mi napravili uži izbor trenutno najkvalitetnijih monitora sa kojima sigurno ne možete pogriješiti.

EIZO ColorEdge

Veličina monitora: 31,3 inča; Rezolucija ekrana: 4096x2160; 3 USB ulaza

Počećemo od najskupljeg monitora, koji sebi mogu priuštiti samo profesionalni dizajneri, sa ozbiljnom zaradom. Ne kažu uzalud da je ovo ferari među monitorima i da preciznost boja, kao i sama rezolucija ne mogu da se porede ni sa jednim drugim modelom ikada proizvedenim.

Zato ne iznenađuje što se često koristi za obradu fotografija, kao i u video-produkciji za doradu kolorita, svjetla i sličnih estetskih detalja. Ovo je svakako igračka za perfekcioniste sa dubokim džepom. Ali definitivno vrijedi svaki dinar.

Dell UltraSharp

Veličina monitora: 31,5 inča; Rezolucija ekrana: 3840x2160; 4 USB ulaza

Riječ je o vjerovatno najboljem monitoru koji je Dell proizveo i on je sjajan konkurent Eizovoj aždaji. Iako se može nabaviti za gotovo tri puta manje novca nego glavni konkurent, i dalje drži visoku cijenu.

Njegova velika prednost je u tome što pokriva 99% Adobe RGB spektra boja i pruža izvanredan kvalitet slike u svakom trenutku. Može se koristiti, kako za obradu fotografija, tako i za ostale dizajnerske poduhvate.

Philips Brilliance

Veličina monitora: 40 inča; Rezolucija ekrana: 3840x2160; 4 USB ulaza

Prije svega, zapitajte se da li vam je zaista neophodan ovako veliki ekran. Ukoliko je odgovor potvrdan, onda budite sigurni da je u svojoj kategoriji ovo definitivno najbolji izbor koji možete napraviti.

Fantastičan kontrast i čistoća slike sigurno će vas oduševiti, isto kao i mogućnost da podijelite ekran na četiri dijela i svakom dodijelite po jedan video-priključak kako biste koristili zasebno svaku četvrtinu. Impresivno, ne možete poreći. Topla preporuka za sve 3D ilustratore.

Veličina monitora: 32 inča; Rezolucija ekrana: 3840x2160; 4 USB ulaza

Ovo je definitivno najpovoljnija opcija kada je riječ o izboru novog monitora. Za relativno nisku cijenu dobićete kvalitetan hardver sa mogućnošću podešavanja visine, ugla, položaja i rotacije, tako da nećete imati problema niti glavobolja pri radu.

Preporučuje se svima koji rade na projektima koji idu u štampu, imajući u vidu kvalitet i rezoluciju ekrana, kao i raspoloživost boja.

Obučite se

Da biste razmišljali o monitorima ove kategorije, za početak morate imati povod da ih kupite. Ukoliko niste dizajner, onda vam vjerovatno nisu neophodni tako visoka rezolucija i performanse. Međutim, ako ipak želite da postanete dizajner i koristite ove monitore u svakodnevnom radu, preporučujemo vam da izdvojite barem godinu dana i posvetite se svojoj budućoj karijeri na pravi način, umjesto da gubite vrijeme na kratke kurseve.

Upišite obuku za dizajnera i počnite da razmišljate o projektima koje ćete raditi i za koje će vam biti potrebna nova oprema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije