Obrazovanje

Namještaju izbor učenika generacije?

Namještaju izbor učenika generacije?
Namještaju izbor učenika generacije?

BANJALUKA - Izbori učenika generacije u školama u RS često su namješteni i ne boduje se znanje već neke druge aktivnosti, potvrdila je Svjetlana Borojević, predsjednik Mreže savjeta učenika RS.

Ona je kazala da je ovo potvrdilo i istraživanje koje je Mreža savjeta učenika provela prije mjesec dana, u kojem je učestvovalo skoro 2.000 učenika.

"Od 1.928 učenika njih 57 odsto smatra da prilikom izbora treba da se najviše boduje znanje, odnosno opšti uspjeh učenika", kazala je Borojevićeva.

Kaže da se učenici žale Savjetu da se namješta ko će biti učenik generacije te da bi tu nešto trebalo da preduzmu nadležni, a ne savjeti učenika.

Nada Grahovac, ombudsman za djecu RS, kazala je da su se i roditelji i učenici žalili na nepravilnosti prilikom izbora učenika generacije, te da će se ovo pitanje morati normativno urediti do kraja ove školske godine.

"Pored uspjeha učenika moraju biti vrednovane i druge aktivnosti. To mora biti učenik za koga svi znaju, a ne da se sistemom bodovanja stvore iznenađenja i nezadovoljstvo kod ostalih učenika", poručila je ona.

Marko Grujić, učenik četvrtog razreda banjalučke Gimnazije, kaže da je prestiž biti učenik generacije, te da ti učenici imaju određene beneficije kod upisa na fakultet. Poručuje i da se kod izbora mora voditi računa da to bude zaista najbolji učenik da ne bi, kako kaže, bilo problema među vršnjacima, jer se na pojedine učenike negativno gleda i doživljavaju neprijatnosti.

Žarko Kovačević, predsjednik Aktiva srednjih škola sarajevsko-romanijske regije, rekao nam je da nije čuo za slučajeve namještanja izbora najboljih učenika u srednjim školama, kao i da se ove aktivnosti vrše u skladu sa važećim pravilnikom.

"Može se desiti da za učenika generacije ne bude izabran vukovac, već neko ko možda ima slabije ocjene ali više nekih drugih aktivnosti", pojašnjava on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije