Obrazovanje

Naredne godine novi zakon o visokom obrazovanju

Naredne godine novi zakon o visokom obrazovanju
Naredne godine novi zakon o visokom obrazovanju

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da bi u prvoj polovini naredne godine u skupštinskoj proceduri trebalo da se nađe novi zakon o visokom obrazovanju u kojem će prvenstveno biti uveden institut relicenciranja - ponovnog izdavanja licenci za rad visokoškolskim ustanovama.

"S ciljem jačanja univerziteta moramo i razgraničiti pojmove studijski program i katedra, gdje katedre moraju da budu organizacione jedinice koje će funkcionisati unutar studijskih programa, a studijski programi unutar fakulteta, a fakulteti unutar univerziteta", rekao je Mutabdžija.

On je pojasnio da to znači da će svaki, na primjer, profesor matematike biti profesor katedre sa sjedištem na Prirodno-matematičkom fakultetu, a šef katedre je dužan da dodijeli nastavu svakom profesoru matematike na univerzitetu i svaki od tih profesora odgovaran je tom šefu katedre.

Mutabdžija je rekao tokom današnje stručne rasprave o temi "Licenciranje i osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju" da novi izlazni profili moraju biti rezultat zajedničkog rada više katedri i više studijskih programa s ciljem kreiranja odgovora prema tržištu rada.

On je naglasio da je postojeća lepeza zanimanja takva da postoji hiperprodukcija određenih kadrova koje tržište ne može da prihvati, ukazujući da, ukoliko akademska zajednica ne prihvati promjene situacija može da bude samo gora.

Direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske Miroslav Bobrek rekao je da naredne godine izlazi i nova verzija evropskih standarda za obezbjeđenje kvaliteta u evropskom prostoru visokog obrazovanja kojima se trebaju prilagoditi i visokoškolske ustanove u Srpskoj.

"Nova verzija standarda fokusira se prvenstveno na studentu orijentisano učenje, postupke izvođenja nastave, kvalifikacioni okvir i sve što taj sistem donosi, a to je obrazovanje kadra u skladu sa potrebama privrede i društva", naveo je Bibrek.

On je dodao da nove evropske standarde moraju obuhvatiti i zakoni koji se odnose na visoko obrazovanje u Republici Srpskoj.

Stručnu raspravu o temi "Licenciranje i osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju" danas u Banjaluci organizovao je Savjet za razvoj visokog obrazovanja u Republici Srpskoj, a u raspravi su učestvovali predstavnici akademske zajednice i nadležnih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije