Obrazovanje

Narodna skupština usvojila Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju

Narodna skupština usvojila Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju
Narodna skupština usvojila Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju kojim se, između ostalog, propisuje uvođenje male mature u pisanoj formi nakon završenog devetog razreda, čija će eksperimentalna primjena početi od školske 2017/2018. godine.

Zakonom definisano je da, radi unapređenja kvaliteta vaspitanja i obrazovanja, Vlada Republike Srpske formira savjet za razvoj predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja kao posebno savjetodavno tijelo.

Usvojen je Zakon o hrani kojim je predviđeno formiranje savjeta za procjenu bezbjednosti hrane, čija je uloga pružanje naučne i stručne pomoći u donošenju odluka i pripremi propisa iz oblasti bezbjednosti hrane i hrane za životinje.

Narodna skupština usvojila je Nacrt krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim se uspostavlja vođenje evidencije lica koja su pravosnažno osuđena za krivična djela učinjena na štetu polnog integriteta djeteta.

Ovim Nacrtom zakona uvodi se mogućnost izvršenja kazne zatvora do jedne godine i u prostorijama u kojima osuđeni stanuje, odnosno kućni zatvor i nova kazna - zabrana upravljanja motornim vozilom, te uvođenje nove mjere bezbjednosti zabrana prisustvovanja određenim sportskim priredbama, navedeno je u obrazloženju ovog zakonskog akta.

Usvojen je Nacrt zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, kojim se uređuje postupak prijave korupcije, obaveze postupanja odgovornog lica i nadležnih organa u pogledu prijave i zaštite lica koja prijavljuju korupciju, kao i druga pitanja od značaja za zaštitu tih lica.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je prvi dio sjednice, a nastavak zasjedanja zakazao za 14. februar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije