Obrazovanje

Nastava za osnovce na tri lokacije

Nastava za osnovce na tri lokacije
Nastava za osnovce na tri lokacije

ČELINAC - Nastava za čelinačke osnovce iz centralne škole "Miloš Dujić" odvija se na tri lokacije, a jedna od njih je i Srednja škola Čelinac.

Zbog toga su časovi skraćeni i za jedne i za druge učenike, a mnogi roditelji negoduju smatrajući da su time najviše uskraćena djeca.

Do ovakve situacije došlo je zbog toga što objekat nove osnovne škole nije završen na vrijeme, a stara škola je bila poplavljena u maju, zbog čega su u upotrebi samo četiri učionice na spratu.

"Ovo je treće prolongiranje otvaranja nove škole, što je pretjerano, jer time najviše gube djeca. Časovi traju pola sata, a mnogi učenici su putnici, zbog čega izlaze sa nastave, i kada se sve uzme, ovo je katastrofa", rekao je Aleksandar Jungić, predsjednik Savjeta roditelja u Srednjoj školi Čelinac.

Do otvaranja nove škole moglo bi doći u decembru jer se izvode završni radovi na vanjskom uređenju, priključenje na vodovodnu, kanalizacionu i toplotnu mrežu.

''Rok za završetak radova je 29. novembar. Nakon toga slijedi dobijanje dozvola, a otvaranje očekujemo početkom decembra. Nastavnici se maksimalno trude da pređu gradivo i ispoštovaće plan i program. Činjenica je da imaju manje vremena za određenu strukturu časa, kao što je dodatno ponavljanje, ali je sve prema zakonu'', rekao je Siniša Begović, direktor OŠ "Miloš Dujić".

Begović je dodao da je i nova škola takođe bila poplavljena u maju, zbog čega su neki radovi obavljani ponovo.

Opremu za novu školu je donirao UNICEF, a nevladina organizacija "World Vision" donirala je sredstva za sanaciju fiskulturne sale.

Nakon otvaranja novog objekta učenici srednje škole biće podstanari u osnovnoj, jer bi trebalo da počne dugo očekivana sanacija krova srednje škole.

''U prvoj fazi treba da se radi kompletna sanacija krova i unutrašnje stolarije, a u drugoj fasada i unutrašnji dio - malter i pločice. Što se tiče nastave, vjerovatno će biti nekih nadoknada, jer vrlo teško je postići nastavni plan i program sa časovima od 30 minuta'', rekao je Milivoje Pavlović, direktor Srednje škole Čelinac.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS rekli su da će planove o nadoknadi časova dostaviti početkom sljedeće sedmice školama u kojima je došlo do prekida časova, ali i školama koje su časove realizovale skraćeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije