Obrazovanje

Nastave nema u 65 osnovnih i 32 srednje škole

Nastave nema u 65 osnovnih i 32 srednje škole
Nastave nema u 65 osnovnih i 32 srednje škole

BANJALUKA - Nastava u Republici Srpskoj nastavljena je danas u osnovnim i srednjim školama u kojima su se stekli uslovi za njeno bezbjedno izvođenje, a od 189 centralnih osnovnih škola nastava se ne izvodi u 65, kao ni u tri područna odjeljenja, a od 92 srednje škole nastave nema u 32.

Nastava je danas počela i u osnovnim školama u Bratuncu "Vuk Karadžić", "Branko Radičević" i "Petar Petrović" u Kravici, kao i u Osnovnoj školi u Pelagićevu "Vaso Pelagić", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Od sutra nastava će se izvoditi i u Čelincu u osnovnim školama "Novak Pivašević" Stara Dubrava i "Mladen Stojanović" Jošavka, Kozarskoj Dubici u osnovnim školama "Sveti Sava", "Vuk Stefanović Karadžić" i "Majka Knežopoljka" u Knežici, Kostajnici u Osnovnoj školi "Petar Mećava", Oštroj Luci u školi "Desanka Maksimović", "Petar Škundrić" Japra i "Josif Pančić" Kozica.

U Prijedoru će se sutra izvoditi nastava u osnovnim školama "Branko Ćopić" /izuzev Područnog odjeljenja Gomionica/, OŠ "Petar Kočić" /izuzev Područnog odjeljenja Tukovi/, "Dositej Obradović", "Desanka Maksimović", "Jovan Cvijić" /izuzev Područnog odjeljenja Cikote/, "Petar Petrović Njegoš", "Branko Radičević", "Jovan Dučić", "Mladen Stojanović", "Vuk Karadžić", "Ćirilo i Metodije" i "Kozarac" u Kozarcu.

U srednjim školama od sutra će nastava početi u Gradišci: Gimnazija, Srednja stručna i tehnička škola, Tehnička škola; Kozarskoj Dubici - Mješovita srednja škola "Nikola Tesla"; Kostajnici - Srednjoškolski centar; Loparama - Srednjoškolski centar "Vuk Karadžić"; Prijedoru: Gimnazija "Sveti Sava", Elektrotehnička škola, Mašinska škola, Poljoprivredno-prehrambena škola, Ugostiteljsko-ekonomska škola, Medicinsko-tehnološka i građevinska škola, JU Centar "Sunce" i Ugljeviku - Srednja škola "Mihajlo Petrović Alas".

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uputilo je danas dopis školama, u kojima je poželjelo svim učenicima, nastavnom i vannastavnom osoblju bezbjedan nastavak nastave.

Pozvano je rukovodstvo škola da u saradnji sa Ministarstvom i lokalnim zajednicama, odnosno kriznim štabovima u ugroženim područjima, učini sve što je potrebno da se obezbijede uslovi za normalno izvođenje nastave te da se poštuju zvanična uputstva i obavještenja s ciljem bezbjednosti učenika i nastavnika za vrijeme i poslije nastavnog procesa. 

Nema nastave u Doboju  

Nastava u osnovnim i srednjim školama dobojske regije odgađena je daljeg, ali da će se pratiti kako će koja škola uspjeti da se pripremi za eventualni nastavak, rekao je Srni direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović.

"Na sastanku aktiva direktora osnovnih i srednjih škola dobojske regije nismo donijelu nikakvu odluku, nego želimo da se škole pripremaju za nastavak školske godine. Šta će biti od toga, to ćemo procjeniti u narednih deset dana", rekao je Damjanović.

On je naveo da je danas, zajedno sa vršiocem dužnosti pomoćnika ministra prosvjete i kulture Republike Srpske za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i učenički standard Zdravkom Marjanovićem, posjetio škole u Doboju, gdje su snimili stanje i razgovarali sa direktorima.

Damjanović je rekao da je nakon obilaska škola u Doboju održan sastanak aktiva direktora osnovnih i srednjih škola dobojske regije sa direktorima osnovnih i srednjih škola u Derventi kojem su prisustvovali direktori škola iz Doboja, Dervente, Modriče, Broda, Šamca, Pelagićeva i Donjih Žabara.

On je dodao da neki direktori nisu mogli doći na sastanak zbog slabe komunikacije, odnosno neprohodnosti puteva.

Prema riječima Damjanovića, direktori osnovnih i srednjih škola dobojske regije se moraju obratiti svojim lokalnim štabovima, što i rade, te da se većina škola već čiste svoje objekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije