Obrazovanje

Nastavnici u RS bez kontrole licenci

Nastavnici u RS bez kontrole licenci
Nastavnici u RS bez kontrole licenci

BANJALUKA - Dok zemlje u okruženju rigorozno sprovode licenciranje nastavnog kadra, čak toliko da ih u jednoj godini na desetine izgube istu, u Republici Srpskoj jednom dobijena licenca ne podliježe ponovnoj kontroli i produžavanju.

"Mi smo imali provjere od 2007. do 2012. godine. Po tadašnjem pravilniku direktori su najmanje jednom u četiri godine morali da ocijene nastavnika, a nakon toga Pedagoški zavod direktora i njegov rad. Ipak, prije četiri godine malo pod pritiskom sindikata je došlo do izmjene i dopuna zakona i od tada je takvo ocjenjivanje rada, recimo, u nekom stanju mirovanja", kazao je  Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

Damjanović kaže da je potreba za pravilnikom i više nego realna te da samo treba voditi računa o objektivnosti i kriterijumima, kojima će se voditi prilikom provjera rada.

"Ne postoji posao koji ne treba ocjenjivati. Dobra stvar je to što će po novom zakonu u oblasti prosvjete licenciranje ponovo zaživjeti. Neki od parametara će biti da će ocjena nastavnika od strane direktora škole biti smanjena na najmanje jednom u dvije godine, što znači da licenca potencijalno toliko i važi. Pedagoški zavod će i dalje ocjenjivati direktora, ali više kao prijedlog ocjene, dok na resornom ministru ostaje da ocjenu i usvoji", priča Damjanović.

S obzirom na to da se na zakonu još radi, može se očekivati da na snagu stupi do kraja godine.

Ono što je naljutilo roditelje je činjenica da ni po prošlom, a ni po budućem zakonu, oni čiju djecu isti ti predavači i uče ne daju svoju ocjenu njihovog rada.

"Slažemo se da mora postojati stručni organ koji ocjenjuje rad nastavnika, ali nešto mora da se pita i roditelje. Ipak, naša djeca s tim ljudima provode pola dana, usvajaju nove ideje, stavove, grade se kao ljudi", kazala je Mirjana L., majka desetogodišnjeg dječaka.

Dušan Mišljenović, direktor Osnovne škole "Georgi Stojkov Rakovski" u Banjaluci i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola, slaže se da je potrebna veća kontrola kada su u pitanju prosvjetni radnici.

"Stari pravilnik o licenciranju je bio dosta komplikovan i više je favorizovao neke druge stvari van nastave nego sam nastavni proces, tako da nije nešto ni zaživio previše. Novim će, vjerujem, to biti bolje urađeno", kaže Mišljenović.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kratko su nam odgovorili kako su teže povrede radnih dužnosti definisane zakonom, a disciplinski postupak pokreće se i sprovodi u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom i aktom škole kojim se uređuju disciplinska i materijalna odgovornost radnika.

Šta sve predavač mora ispunjavati

Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju propisano je da poslove nastavnika, stručnog saradnika i vaspitača obavljaju lica koja osim uslova utvrđenih Zakonom o radu, ispunjavaju i sljedeće uslove.

a) imaju odgovarajući nivo obrazovanja - završen prvi ciklus studijskog programa i stručno zvanje u određenoj oblasti ili ekvivalent, odnosno visoku ili višu stručnu spremu

b) imaju položen stručni ispit za rad u vaspitno-obrazovnom procesu

c) imaju ljekarsko uvjerenje o psihičkoj i fizičkoj sposobnosti za rad sa učenicima

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije