Obrazovanje

Naučni radovi Zubera i Čokorilo plagijati, FPN traži da se profesori udalje sa nastave

Naučni radovi Zubera i Čokorilo plagijati, FPN traži da se profesori udalje sa nastave
Naučni radovi Zubera i Čokorilo plagijati, FPN traži da se profesori udalje sa nastave

BANJALUKA - Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjaluci izdao je saopštenje u kojem se navodi da naučni radovi prefesora Radmile Čokorilo i Ljubomira Zubera predstavljaju očigledne plagijate s velikim udjelom direktno prepisanog teksta - bez pozivanja na izvore ili njihovog navođenja u literaturi.

"Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, na sjednici Nastavno-naučnog vijeća održanoj dana 17.05.2017. godine, formirao je komisiju za provjeru osnovanosti optužbi za plagijate određenih naučnih radova dr Radmile Čokorilo i dr Ljubomira Zubera", navodi se u saopštenju FPN-a.

Komisija je imala šest članova, univerzitetskih nastavnika u različitim naučnim zvanjima, koji su izvršili analizu osporenih radova uporedivši ih sa izvornim tekstovima.

Iz FPN-a navode da je u izvještaju dostavljenom Nastavno-naučnom vijeću Fakulteta, komisija jednoglasno ustanovila da su ranije navedene optužbe osnovane i da su osporeni naučni radovi prefesora Radmile Čokorilo i Ljubomira Zubera.

"Nastavno-naučno vijeće Fakulteta političkih nauka, na sjednici održanoj juče, jednoglasno je usvojilo navedeni izvještaj Komisije, te ga uputilo Senatu Univerziteta u Banjaluci na dalje odlučivanje, uz zahtjev da Senat u najkraćem roku udalji navedene profesore iz nastave u tekućoj akademskoj godini", stoji u saopštenju FPN-a.

Ovo je prvi slučaj u istoriji Univerziteta u Banjaluci da je na institucionalnom nivou utvrđeno da su naučni radovi profesora angažovanih na ovom Univerzitetu - plagijati.

Kako su naveli iz FPN-a, ova činjenica treba da bude opomena čitavoj akademskoj zajednici da je prošlo vrijeme u kojem su nesavjesni pojedinci mogli da bez ikakve odgovornosti objavljuju kvazi naučne radove te na osnovu toga stiču akademska zvanja i ostvaruju druge beneficije.

"Time je ne samo narušen kvalitet nastave već je doveden u pitanje kredibilitet visokoškolskih ustanova. Nadamo se da će ovaj primjer poslužiti i drugim fakultetima da se suoče sa sličnim problemima u svojim sredinama i da će cijelom Univerzitetu pomoći da unaprijedi metode borbe protiv ovakvih pojava", navodi se u saopštenju FPN-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije