Obrazovanje

Neizvjesno sa zvanjem bačelora u Njemačkoj

Neizvjesno sa zvanjem bačelora u Njemačkoj
Deutche Welle - 15.08.2012 19:49

U Njemačkoj već deset godina skoro da nema klasičnih diploma i četvorogodišnjeg obrazovanja na fakultetima. Student nakon tri godine dobija zvanje bačelora, a nakon dodatne dvije zvanje mastera.

Kod njemačkih brucoša uočeni su veliki propusti u pravopisu i gramatici, kao i nedovoljne kompetencije u čitanju, rezultati su neobjavljene studije sprovedene na filozofskim fakultetima njemačkih univerziteta.

Ana Nikiforov studira poslovni menadžment u Kelnu. Upravo dovršava rad koji treba da joj obezbijedi zvanje bačelora. Ali Ana se, kao i mnogi drugi, osjeća nesigurnom da se nakon tri godine studija upusti u posao.

"Učimo teorije koje nemaju mnogo veze sa realnošću. Naravno, mnoge stvari su izbačene iz nastavnog programa", kaže Ana. Tokom studija po bolonjskom sistemu jedino je bitno sakupljati bodove pa nije čudo što se studenti nakon tri godine osjećaju slabo pripremljenim. Stoga se 80 odsto njih u Nemačkoj odlučuje da smjesta nastavi školovanje do zvanja mastera. Postoje i drugačiji primjeri - Natali je, recimo, po sticanju zavanja bačelora počela da radi, a tek kasnije upisala master. "Teško mi je da shvatim zašto neko odmah nakon tri godine studija bira šta će da specijalizira, a da pri tom uopšte nije radio u toj oblasti", kaže Natali.

I dok neki tvrde da su diplomci sa bačelorom u Njemačkoj veoma dobro plaćeni i cijenjeni od strane poslodavaca, to mišljenje ne dijele na univerzitetima. Predsjednik Konferencije visokih škola Horst Hipler nije u potpunosti zadovoljan bolonjskom reformom:

"U međuvremenu se situacija nešto popravila jer smo strukturirali studijske programe i prilagodili sadržaj studija. Ali studije u Njemačkoj sve češće imaju karakter priučavanja, a to nije moralo tako da bude."

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Sve škole spremne za početak nastave

  27.08.2014 12:59 - Srna

  PALE - Na području Sarajevsko-romanijske regije sve škole su spremne za početak rada, rekao je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola u ovoj regiji Žarko Kovačević.

 • Pravilnicima do ušteda na dva javna univerziteta

  26.08.2014 15:52 - Srna

  BANJALUKA - Pravilnik o standardima i normativima za finansiranje javnih visokoškolskih ustanova i pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji dva javna univerziteta u Republici Srpskoj trebalo bi da budu doneseni u toku naredne sedmice, a najkasnije do početka akademske godine.

 • Za sanaciju škola više od 11 miliona KM

  26.08.2014 13:40 - Srna

  BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je danas da je sanacija objekata od predškolskog do visokoškolskog nivoa, prema procjenama, trebalo da iznosi više od 11 miliona KM, ali da će taj iznos biti veći, jer je UNDP za četiri škole u Doboju proširio listu radova na 2,5 miliona KM.

 • Nema nacionalne grupe predmeta u Konjević Polju i Vrbanjcima

  26.08.2014 13:37 - Srna

  BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da učenicima bošnjačke nacionalnosti u Konjević Polju i Vrbanjcima neće biti uvedena grupa nacionalnih predmeta.

 • Osnovana Asocijacija privatnih predškolskih ustanova RS

  26.08.2014 11:45 - N.N.

  BANJALUKA - U Banjaluci je proteklog vikenda osnovana Asocijacija privatnih predškolskih ustanova (APPU) RS.

 • Gradnja škole u Crkvini počinje u septembru

  25.08.2014 17:53 - Srna

  ŠAMAC - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je danas da će početkom septembra početi gradnja škole u Crkvini kod Šamca i da će biti otvorena prije završetka školske godine.

 • Skraćeni časovi za osnovce u Doboju

  25.08.2014 13:56 - Srna

  DOBOJ - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da će predmetna nastava za učenike od petog do devetog razreda dobojskih osnovnih škola biti skraćena 30 minuta i da neće biti nadoknade časova.

 • Mutabdžija: Sva djeca će krenuti u školu 1. septembra

  25.08.2014 11:54 - Srna

  ISTOČNO SARAJEVO - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je danas u Istočnom Sarajevi da će sva djeca krenuti u školu 1. septembra, s tim da će imati različite modalitete odvijanja nastave.

 • Počinje drugi upisni rok na Univerzitetu u Banjaluci

  25.08.2014 10:56 - Srna

  BANJALUKA - Prijavljivanje kandidata za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2014/2015. godini u drugom upisnom roku na Univerzitetu u Banjaluci počinje danas.

 • Nastava počinje 1. septembra

  25.08.2014 08:27 - Srna

  NOVI GRAD - Nastava u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Novom Gradu počeće 1. septembra, prema planu i programu, izjavila je direktor ove škole Marina Ovuka.

 • Mladi neće u voćare i ratare

  24.08.2014 22:00 - Dejan Tovilović

  BANJALUKA, BIJELJINA - Gradovi i opštine u kojima je poljoprivreda nosilac razvoja i glavna djelatnost veoma brzo suočiće se sa nedostatkom obučenog kadra, jer je za pohađanje smjerova u ovoj oblasti sve manje zainteresovanih učenika.

 • Besplatni udžbenici za prvi i drugi razred

  23.08.2014 10:23 - Srna

  BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i ove godine će obezbijediti besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola u Srpskoj, za šta je Vlada obezbijedila 918.000 KM, rekao je Srni resorni ministar Goran Mutabdžija.

 • Početkom septembra konkurs za stipendije u Banjaluci

  22.08.2014 12:17 - Srna

  BANJALUKA - Konkurs za dodjelu stipendija grada Banjaluka za učenike srednjih škola biće raspisan početkom septembra, a za studente prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama polovinom oktobra.

 • Mutabdžija: Smanjenjem upisnih kvota do bolje upisne politike

  21.08.2014 10:58 - Srna

  BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je Srni da je smanjenjem upisnih kvota na studijske programe za zanimanja suficitarna na tržištu rada došlo do toga da se studenti raspoređuju na preostale studijske programe.

 • Mjesta za još 1.204 brucoša

  21.08.2014 09:56 - Srna

  BANJALUKA - Konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2014/2015. godini u drugom upisnom roku na Univerzitetu u Banjaluci objavljen je danas, a zainteresovani kandidati moći će da konkurišu za ukupno 1.204 preostala slobodna mjesta.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner