Obrazovanje

Nema realnog opravdanja za otvaranje druge gimnazije u Banjaluci

Nema realnog opravdanja za otvaranje druge gimnazije u Banjaluci
Nema realnog opravdanja za otvaranje druge gimnazije u Banjaluci

BANJALUKA - U ovom trenutku nema realnog opravdanja za otvaranje druge gimnazije u Banjaluci, istaknuto je na današnjem sastanku u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture Srpske, rekao je da je anketa provedena među učenicima završnih razreda osnovnih škola pokazala da će broj učenika koji će ove godine nastaviti školovanje u Gimnaziji biti isti kao i prošle školske godine.

Imajući u vidu značaj otvaranja druge gimnazije u Banjaluci, koja bi trebalo da bude reprezentativna školska ustanova, ali i stvarne želje učenika, Mutabdžija kaže da je u ovom trenutku najbolje rješenje da u banjalučkoj Gimnaziji na konkursu za upis u narednu školsku godinu bude ponuđeno još jedno odjeljenje prirodno-matematičkog smjera.

Nakon sastanka s predstavnicima grada Banjaluka, Republičkog pedagoškog zavoda, banjalučke Gimnazije i Osnovne škole "Georgi Stojkov Rakovski", Mutabdžija je rekao da je procjena da će ove godine u Gimnaziju biti upisano oko 300 učenika, dok je u prošloj godini bilo 312.

Anketa provedena među učenicima pokazala je da će upis u Gimnaziju biti na nivou prethodne školske godine

On kaže da će sa ovim novim odjeljenjem Gimnazija imati ukupno 12 odjeljenja - po četiri opšteg i društveno-jezičkog smjera i po dva prirodno-matematičkog i računarsko-informatičkog smjera.

"Ukoliko budemo trebali da intervenišemo u smislu proširenja kapaciteta, imaćemo za to dovoljno vremena tokom rasputa", rekao je Mutabdžija i dodao da će o svim ostalim pitanjima biti razgovarano kada krene upis.

Ljiljana Radovanović, savjetnik gradonačelnika Banjaluke za društvene djelatnosti, rekla je da je grad podržao ideju da u Banjaluci bude otverena druga gimnazija i da je u tom smislu resornom ministarstvu dostavio i pismenu inicijativu.

"Osnovno je bilo ispitati interes učenika, a anketa provedena među učenicima pokazala je da će upis u Gimnaziju biti na nivou prethodne školske godine. Prema tome, u ovom momentu nema realnog opravdanja za izgradnju druge gimnazije", rekla je Radovanovićeva.

Ukoliko bude potrebe, kaže Radovanovićeva, grad je spreman da pripremi uslove za otvaranje još tri nova odjeljenja Gimnazije na rezervnoj lokaciji u Osnovnoj školi "Georgi Stojkov Rakovski", kao prelazno rješenje za drugi gimnaziju.

"Prepustimo djeci da prijavama za upis iskažu svoje potrebe i daju nama inpute kako da radimo", rekla je Radovanovićeva.

Ona je dodala da Osnovna škola "Georgi Stojkov Rakovski" ima kapaciteta i da je spremna da tri učionice stavi na raspolaganje Gimnaziji.

"To bi omogućilo da u ovoj školskoj godini budu upisana tri nova odjeljenja, u narednoj još tri, čime bi bio stvoren embrion druge gimnazije kroz proces od dvije školske godine", rekla je Radovanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije