Obrazovanje

Neophodni dodatni pomaci u obrazovanju lica sa invaliditetom

Neophodni dodatni pomaci u obrazovanju lica sa invaliditetom
Neophodni dodatni pomaci u obrazovanju lica sa invaliditetom

BANJALUKA - U procesu uključivanja u društvo lica sa invaliditetom postignut je značajan napredak, ali nedovoljan da bi ova lica i zajednica u cjelini bili zadovoljni, rečeno je na prezentaciji istraživanja "Obrazovanje lica sa invaliditetom u gradu Banjaluka".

Saradnik na ovom projektu, koji je realizovala Humanitarna organizacija "Partner" iz Banjaluke, Ljubinka Dragojević rekla je da veliki broj škola na području grada Banjaluka, ali i u cijeloj Republici Srpskoj još nema obezbjeđene prilaze za lica sa invaliditetom, odgovarajuće toalete, pristupe svim kabinetima i slično.

"Pomalo su se razbili i stereotipi kod učenika, jer danas djeca u osnovnim školama, pa i na višim stepenima obrazovanja, normalno gledaju na svoje vršnjake sa smetnjama u razvoju", rekla je Dragojevićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da nastavni planovi i programi u školama još nisu prilagođeni licima sa posebnim potrebama, ali da grad Banjaluka i institucije Republike Srpske raspolažu resursima, kojima bi se moglo popraviti stanje.

Rezultati istraživanja "Obrazovanje lica sa invaliditetom u gradu Banjaluka" pokazala su da u 29 osnovnih škola u Banjaluci ima 654 djece sa smetnjama u razvoju, u 17 srednjih 102 učenika, dok se lica sa invaliditetom školuju i na Univerzitetu u Banjaluci, gdje im je na usluzi i Cenar za podršku studentima sa invaliditetom.

Cilj ovog istraživanja je da se analizira postojeće stanje i poveća socijalna inkluzija lica sa invaliditetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije