Obrazovanje

Nisu tražili saglasnost za ekskurziju

Nisu tražili saglasnost za ekskurziju
Nisu tražili saglasnost za ekskurziju

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je da Centar srednjih škola "Petar Kočić" iz Srpca nije tražio od Ministarstva saglasnost za izvođenje maturske ekskurzije, jer u toj ustanovi još nije završena procedura izbora članova Školskog odbora, koji vrši izbor najpovoljnije turističke agencije.

"S obzirom da izbor najpovoljnije turističke agencije vrši Školski odbor, obavještavamo javnost da je u toku procedura za izbor članova Školskog odbora Centra srednjih škola `Petar Kočić` iz Srpca i biće završena do kraja ove sedmice", navodi se u saopštenju Ministarstva, povodom informacije u pojedinim medijima da učenici tri odjeljenja trećeg razreda Centra bojkotuju nastavu zbog zastoja u proceduri izbora turističke organizacije za izvođenje maturske ekskurzije planirane za 23. maj.

Prema Pravilniku o izvođenju ekskurzija i izleta, ukoliko je izvođenje ekskurzije van granica BiH planirano u maju ili junu, škola je dužna da podnese zahtjev Ministarstvu najkasnije do 15. marta, a za ekskurzije u septembru ili oktobru, najkasnije do 15. juna.

S obzirom da se, prema Pravilniku, ekskurzija može organizovati zajedno za učenike dvije ili više manjih škola, Ministarstvo je ponudilo i ovu mogućnost rukovodstvu Centra, da učenici ne bi bili oštećeni.

Ministarstvo zahtijeva od škola da sve procedure provode u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima. 

"Nijedna odluka Ministarstva nije na štetu učenika. Naprotiv, interes učenika je uvijek na prvom mjestu", ističu iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije