Obrazovanje

Nova šansa za studije u SAD

Nova šansa za studije u SAD
Nova šansa za studije u SAD

BANJALUKA - "Američki kutak" u Banjaluci prezentovao je stipendije za studente iz BiH koji svoje studije žele da nastave u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

"Dnevno primimo oko šest upita za apliciranje stipendija. Pripreme traju oko 12 mjeseci, a zainteresovani sve potrebne informacije mogu dobiti u 'Američkom kutku' i na taj način što bolje aplicirati", kazala je Sonja Pržulj, savjetnik za obrazovanje u Savjetodavnom centru za obrazovanje u SAD.

Ona je dodala da propratno pismo treba da bude što bolje i ubjedljivije.

"Gledamo i na uspjeh studenata, ali ne želimo nikoga demotivisati. Već imamo 364 studenta, a uslovi za upis na fakultet u Americi su, pored dobrog poznavanja engleskog jezika, motivacija, praćenje uputstva savjetnika, redovno polaganje standardizovanih testova te izučavanje materijala", kazala je Pržuljeva.

Kao primjer istakla je banjalučku studentkinju Saru Stajčić, koja je uspjela da se upiše na prestižni Fakultet političkih nauka na američkom Hardvardu.

"Ona je uspjela da dobije stipendiju i priliku da otputuje u Ameriku na studije koje će joj puno značiti. Naglasila bih da od samih studenata zavisi da li će ostati i nastaviti svoj život u Americi, ili se vratiti u domovinu", dodala je ona.

Erik Katalfamo, ataše za kulturu i obrazovanje Ambasade SAD u BiH, u okviru koje djeluje "Američki kutak", rekao je da SAD imaju veoma dobru saradnju i razmjenu studenata sa BiH.

"Zainteresovani smo da kroz razmjenu studenata povećamo broj studenata iz BiH koji žele da studiraju političke i prirodne nauke u Americi", istakao je Katalfamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije