Obrazovanje

Nova školska godina počela za 129.000 učenika u RS

Nova školska godina počela za 129.000 učenika u RS
Foto: Velibor Tripić | Nova školska godina počela za 129.000 učenika u RS

BANJALUKA - Školsko zvono oglasilo je danas početak nove školske godine za oko 92.000 učenika u 187 osnovnih škola i oko 37.000 učenika u 94 srednje škole u Republici Srpskoj.

Školski hodnici su danas bili ispunjeni djecom koja nisu krila sreću što su ponovo u školskim klupama, a smijeh na licu i uzbuđenje zbog početka školovanja nije krio ni šestogodišnji Vuk, prvačić OŠ "Jovan Cvijić" iz Banjaluke, koji je rekao da je sretan zbog početka škole jer će vidjeti svog najboljeg druga.

"Sretan sam što ću učiti i matematiku" rekao je ovaj šestogodišnjak.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, posjetio je ovu školu i prvačićima podijelio poklone.

"Ovo je jedna od 19 škola u kojima su u proteklim mjesecima rađeni ili se rade poslovi na obnovi i rekonstrukciji sa ciljem da naši đaci i nastavnici imaju bolje uslove za rad", rekao je Radojičić, koji je upozorio vozače da obrate pažnju na djecu koja su na ulicama.

U najveću osnovnoškolsku ustanovu u RS, školu "Branko Radičević" u Banjaluci, upisano je 220 prvačića, a Vlada je obezbijedila i 1,4 miliona KM za proširenje ove obrazovne ustanove.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, rekao je da je tender za taj posao po drugi put završen i izrazio nadu da će sutra biti potpisan ugovor sa izvođačem radova, koji bi trebalo za 120 dana da završi dogradnju škole.

Govoreći o stanju u školstvu, Malešević je istakao da je u posljednje četiri godine došlo do smanjenja broja učenika u osnovnim i srednjim školama.

"U srednjim su bile 42.000 i moramo preduzimati određene mjere kako bi se podigao natalitet, jer očito je da ove koje preduzimamo ne daju rezultate", naveo je Malešević i istakao da u 77 područnih odjeljenja u RS nije upisano nijedno dijete.

Resorno ministarstvo obezbijedilo je i besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, za šta je izdvojeno nešto više od milion KM, a vrh RS čestitao je učenicima početak nove školske godine.

"Svim učenicima upućujem najsrdačnije čestitke povodom početka nove školske godine, sa željom da im ona donese nova znanja, prijateljstva i uspjeh", rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, dok je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, istakao da  Narodna skupština čini sve da donese bolja zakonska rješenja za kvalitetnije školstvo. Željka Cvijanović, premijerka RS, izrazila je zadovoljstvo što je Vlada u prethodnom periodu uspijevala da svake godine ulaže u obrazovanje, sanira i rekonstruiše škole uprkos kriznim vremenima.

Fabrika obuće "Bema" iz Banjaluke obezbijedila je 507 kompleta udžbenika za djecu svojih radnika kako bi im pomogla da se lakše pripreme za novu školsku godinu.

Najlon na prozorima

Banjalučka škola "Milutin Bojić" u Potkozarju i područne u Verićima i Mišinom Hanu, koje su oštećene u nevremenu koje se desilo prije mjesec dana, trebalo bi da budu sanirane do kraja septembra, rekao je juče Duško Petrović, direktor škole, i naglasio da je u toku tender.

"Imamo četiri tendera koja su u toku, neki su pri kraju, a neki još traju. Kada se tender zatvori, ima žalbeni rok, tako da je sve u toku. Očekujem da bi do kraja septembra trebalo da budu sanirane i centralna i područne škole", rekao je Petrović.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je su sredstva odobrena, ali da je do uprave škole da završi postupak i završi pokrivanje, što je rekao i Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

Učenike ove škole juče su dočekali razvučeni najloni po hodnicima, a na prozorima su i dalje polupana stakla, preko nekih je postavljen najlon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije