Obrazovanje

No­vi na­čel­nik op­šti­ne Srbac obe­ćao: Stu­den­ti će do­bi­ti sti­pen­di­je

No­vi na­čel­nik op­šti­ne Srbac obe­ćao: Stu­den­ti će do­bi­ti sti­pen­di­je
No­vi na­čel­nik op­šti­ne Srbac obe­ćao: Stu­den­ti će do­bi­ti sti­pen­di­je

SRBAC - Stu­den­ti iz op­šti­ne Srbac opet će mo­ći kon­ku­ri­sa­ti za do­bi­ja­nje sti­pen­di­ja, na­kon što su dvi­je go­di­ne zbog blo­ka­de lo­kal­nog par­la­men­ta bi­li us­kra­će­ni za to pra­vo.

Mla­đan Dra­go­sav­lje­vić, no­vi na­čel­nik op­šti­ne Srbac, ka­zao je da će no­vi sa­ziv Skup­šti­ne op­šti­ne Srbac kao je­dan od pri­ori­te­ta pos­ta­vi­ti usva­ja­nje odlu­ke o sti­pen­di­ra­nju i ra­spi­si­va­nje kon­kur­sa za škol­sku 2016/2017. go­di­nu, na­kon če­ga će usli­je­di­ti po­tpi­si­va­nje ugo­vo­ra sa sti­pen­dis­ti­ma, što bi tre­ba­lo da bude re­ali­zo­va­no u prva če­ti­ri mje­se­ca na­re­dne go­di­ne.

Po­slje­dnja sti­pen­di­ja za stu­den­te iz op­štin­skog bu­dže­ta is­pla­će­na je u ma­ju pro­šle go­di­ne i to za škol­sku 2013/2014. go­di­nu.

"Mno­go ve­ći pro­blem je što ni­je bi­lo uslo­va da se ra­spi­šu no­vi kon­kur­si za škol­sku 2014/2015. i 2015/2016. go­di­nu, ta­ko da su stu­den­ti već dvi­je go­di­ne us­kra­će­ni za sti­pen­di­ju iz bu­dže­ta op­šti­ne, što je ne­do­pus­ti­vo", re­kao je Dra­go­sav­lje­vić.

On ka­že da je ova­kvo sta­nje usli­je­di­lo zbog blo­ka­de ra­da Skup­šti­ne op­šti­ne, ko­ja ni­je za­sje­da­la 19 mje­se­ci, pa kon­kurs ni­je mo­gao bi­ti ra­spi­san dok pret­ho­dno na sje­dni­ci lo­kal­nog par­la­men­ta ni­je usvo­je­na odlu­ka o sti­pen­di­ra­nju. 

Pre­ma ri­je­či­ma Dra­go­sav­lje­vi­ća, do blo­ka­de ra­da je do­šlo zbog ne­ure­đe­nih odno­sa unu­tar ta­daš­nje ko­ali­ci­je oku­plje­ne oko pret­ho­dnog na­čel­ni­ka Dra­ge Ći­ri­ća, ko­ja ni­je že­lje­la pri­hva­ti­ti odlu­ke no­ve skup­štin­ske ve­ći­ne ko­ju su for­mi­ra­li SNSD i DNS, što je na kra­ju do­bi­lo i sud­ski epi­log.

Mi­lan Mi­li­šić, pred­sje­dnik Uni­je stu­de­na­ta RS, ka­zao je da ne­pri­ma­nje op­štin­skih sti­pen­di­ja  ko­či ško­lo­va­nje stu­de­na­ta.

"To pred­stav­lja pro­blem stu­den­ti­ma ko­ji ima­ju oba­ve­ze pre­ma fa­kul­te­tu kao što su pla­ća­nje ško­la­ri­ne i ku­po­vi­na knji­ga, ali i dru­ge oba­ve­ze", re­kao je Mi­li­šić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije