Obrazovanje

OŠ "Danilo Borković" obnovljena projektom "Eneregetska efikasnost"

OŠ "Danilo Borković" obnovljena projektom "Eneregetska efikasnost"
OŠ "Danilo Borković" obnovljena projektom "Eneregetska efikasnost"

GRADIŠKA - Osnovna škola "Danilo Borković" iz Gradiške proslavila je krsnu slavu Sveti Ćirilo i Metodije i to u novom ruhu, jer je obnovljena zahvaljući projektu "Eneregetska efikasnost" Ministarstva za prostorno uredenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Miloš Jokić, pomoćnik ministra za koordinaciju projekta i razvoj u ovom ministrastvu, rekao je da je Vlada RS kroz ovaj projekat iz kreditnih sredstava Svjetske banke uložila oko 650.000 KM te da je ovo samo jedan od 18 objekata koji su sanirani implementacijom projekta.

"Planirano je da do kraja godine saniramo ukupno 30 objekata, uglavnom škola i bolnica", rekao je Jokić i naglasio da je projekat od višestruke koristi, jer se, pored lijepog objekta u kojem će biti daleko bolji uslovi, ostvaruju i značajne uštede u energiji i novcu.

Zoran Miljević, direktor OŠ "Danilo Borković", zahvalio je Vladi RS jer je škola nakon 40 godina imala priliku da prođe projekat sancije.

"Na zgradi škole zamijenjen je krov, koji je prokišnjavao, postavljena je termoizolaciona fasada, zamijenjena je spoljašnja stolarija. Takođe, urađena je rekontrukcija kotlovnice, postavljene su nove pumpe i akumulator toplotne energije", rekao je Miljević.

Prema njegovim riječima, đaci će imati daleko kvalitetnije uslove za nastavu, a škola će imati manje troškove.

Đaci su zadovolji novim ruhom škole, a posebno su oduševljeni fasadom i prozorima, kroz koje ne duva vjetar.

Krsnu slavu i dan škole juče su proslavili uz prigodnu svečanu akademiju, kojoj su prisustvovali predstavnici nekoliko ministarstava.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, izrazio je nadu da će do septembra biti rekonstuisana još 22 objekta školskih i predškolskih ustanova, među kojima su osnovne i srednje škole, ali i ustanove za visoko obrazovanje.

"Veliki broj objekata nije vidio majstore od momenta kada su napravljeni jer nije bilo mogućnosti za RS, a procenat koji se izdvaja za obrazovanje nije dovoljan", rekao je Malešević i naglasio da su zbog toga veoma značajni projekti energetske efikasnoti, kroz koje će se, uštedama, novac moći iskoristiti u druge namjene, između ostalog na usavršavanje nastavnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije