Obrazovanje

Obilježen Dan Univerziteta u Istočnom Sarajevu

ISTOČNO SARAJEVO - Univerzitet u Istočnom Sarajevu je visokoškolska institucija akreditovana po svim standardima EU i prepoznatljiva širom Evrope, izjavio je danas rektor ovog univerziteta Mitar Novaković na svečanosti povodom obilježavanja Dana Univerziteta i 22 godine njegovog postojanja.

"Ponosimo se onim što smo do sada uradili, a posebno u proteklih nekoliko godina kada smo započeli sa reformama i uvođenjem evropskih standarda u visokom obrazovanju. Univerzitet u Istočnom Sarajevu danas komunicira sa više od 100 univerziteta u Evropi, što je za nas izuzetno značajno", rekao je Novaković.

Ističući da je zadnjih pet - šest godina mnogo toga urađeno, Novaković je napomenuo da je do sada dosta investirano u infrastrukutru, prije svega u objekte za odvijanje nastavnog procesa, zatim nabavku opreme, koja je najvećim dijelom namijenjena za rad sa studentima, ali i istraživačku opremu.

"Sada radimo na uspostavljanju centara radi organizacije doktorskih studija da bi postali referentna institucija sa laboratorijama u kojima se mogu raditi istraživački projekti", rekao je Novaković i dodao da je riječ o Centru za preduzetništvo i inovacije u Istočnom Sarajevu, Centru za razvoj brdsko-planinskog područja na Sokocu, Centar za ratarstvo i voćarstvo u Semberiji, te Saobraćajni centar u Doboju.

On je rekao da će prioritet u narednom periodu biti ogranizacija doktorskih studija, uspostavljanje ovih centara i dodatno opremanje. "Naravno, angažovani smo i na rješavanju studentskog standarda, prije svega smještaja, te razmjeni studenata sa univerzitetima u Evropi", napomenuo je Novaković.

On je rekao da je Univerzitet dobio objekat "Kikinda" na Palama, namijenjen za razmjenu nastavnika i studenta, te da traži sredstva da bi ga doveo u funkcionalno stanje.

Novaković je podsjetio da Univerzitet u Istočnom Sarajevu čini 17 fakulteta u deset gradova Republike Srpske, što visokoškolsko obrazovanje mladima širom Srpske čini dostupnim.

Prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Stevan Trbojević rekao je da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu jedini u regionu koji ima uključeno 40 parametara što se tiče nauke, te da će za dvije godine imati istraživački logo.

Gradonačelnik Istočnog Sarajevo Nenad Samardžija rekao je da bi ovaj grad bio nezamisliv bez Univerziteta.

"Grad nastoji da, u skladu sa mogućnostima, pruži podršku Univerzitetu, koji ima 18 studijskih grupa i na kome studira oko 15.000 studenata, a zaposleno je više od 1.000 ljudi", rekao je Samardžija.

Senat Univerziteta u Istočnom Sarajevu dodijelio je prvom predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Momčilu Krajišniku Povelju, najviše priznanje ove visokoškolske institucije za naročite zasluge i izuzetan doprinos u razvoju Univerziteta.

Povelju Univerziteta za naročite zasluge i izuzetan doprinos u razvoju Univerziteta, kao i za izuzetna dostignuća u nastavnoj i naučnoj djelatnosti, Senat je dodjelio profesorima Milanu Tomiću, Zoranu Rakiću, Veljku Mariću i posthumno profesoru Petru Mandiću.

Povelja je dodijeljena i Gertu de Lepeleru, profesoru Univerziteta u Gentu, za naročite zasluge i izuzetan doprinos u razvoju Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Posebna nagrada koju dodjeljuje rektor za izuzetna dostignuća i postignute rezultate u naučnoj, nastavnoj i drugim djelatnostima - Orden Univerziteta u Istočnom Sarajevu dodijeljena je profesoru Stevanu Trbojeviću, prorektoru Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Tokom svečanosti obavljena je i promocija 26 doktora nauka, koji su doktorske studije okončali na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, dok su najboljim studentima sa svih 17 fakulteta i akademija ovog univerziteta uručene posebne nagrade rektora.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srpske, Narodne skupštine Srpske, Parlamentarne skupštine BiH, rektori univerziteta iz Srpske i Federacije BiH, diplomatskog kora.

Čestitke povodom Dana Univerziteta u Istočnom Sarajevu uputili su, između ostalih, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije