Obrazovanje

Obilježeno 36 godina rada Medicinskog fakulteta u Banjaluci

Obilježeno 36 godina rada Medicinskog fakulteta u Banjaluci
Obilježeno 36 godina rada Medicinskog fakulteta u Banjaluci

BANJALUKA - Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci obilježio je 36 godina rada promocijom 80 doktora medicine, 61 doktora stomatologije, 107 magistara farmacije i 27 diplomiranih medicinara zdravstvene njege.

Dekan Medicinskog fakulteta Milan Skrobić rekao je da 36 godina za jednu visokoškolsku ustanovu nije ni mnogo, ni malo, ali dovoljno da može da se kaže da u Republici Srpskoj postoji tradicija obrazovanja medicinara.

On je dodao da je do danas na ovom fakultetu diplomiralo 2.170 doktora medicine, 473 doktora stomatologije, 514 magistara farmacije i 122 medicinara zdravstvene njege.

"Na medicinskom fakultetu danas na četiri studijska programa studira oko 2.500 aktivnih studenata, a nastavu izvodi 450 nastavnika", rekao je Skrobić.

Prema njegovim riječima, na Medicinskom fakultetu provode se, osim osnovnih, i postidiplomske i specijalističke studije, a od ove školske godine i doktorske.

"Fakultet trenutno radi na nekoliko lokacija, a intenzivno radimo na projektu zgrade na Paprikovcu, uz koji bi trebalo da se izgradi i istraživački centar", rekao je Skrobić.

On je čestitao diplomcima, uz ocjenu da su izabrali častan i human poziv, koji će od njih tražiti stalno usavršavanje.

Pomoćnik ministra zadravlja i socijlne zaštite Republike Srpske Milan Latinović rekao je da su pred budućim doktorima odgovorni zadaci i da će u svom poslu morati da budu kolegijalni i posebno profesionalni prema pacijentima.

On je dodao da će resorno ministarstvo i Vlada Republike Srpske u narednom periodu raditi na unapređenju uslova studiranja i edukacije medicinara, ali i na poboljšanju sistema zdravstvene zaštite.

Čestitke studentima i nastavnicima Medicinskog fakulteta uputio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Nagrade za najbolji uspjeh tokom studija dobili su Darko Tepčinski sa studijskog programa medicine, Sanja Subotić sa programa stomatologije, Nataša Srdić sa farmacije i Mira Ćutković sa studijskog programa zdravstvene njege.

Svečanosti u Kulturnom centru Banski dvor prisustvovali su rektor banjalučkog univerziteta Stanko Stanić, profesori Univerziteta, predstavnici ministarstava, te kulturnog i javnog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije