Obrazovanje

Objavljena mapa najboljih evropskih univerziteta, gdje je BiH?

Objavljena mapa najboljih evropskih univerziteta, gdje je BiH?
Foto: Ilustracija | Objavljena mapa najboljih evropskih univerziteta, gdje je BiH?

Britanski list specijalizovan za visoko obrazovanje "Times Higher Education" svake godine objavljuje rang-listu svjetskih univerziteta, na kojoj je više od 1.250 najboljih univerziteta na svijetu.

A češki lingvista, matematičar, kartograf i muzičar Jakub Marijan (Marian) na svom blogu, na kojem objavljuje edukativne geografske karte s različitim podacima, objavio je i kartu Evrope s brojem vrhunskih univerziteta u svakoj zemlji.

Za kriterijum je uzeo ulazak u prvih 500 na posljednjoj rang-listi "Times Higher Educationa". A na njoj, kako se lijepo može vidjeti, BiH spada među zemlje koje nemaju nijedan univerzitet među najboljima.

Jedino Mađarska, Češka i Estonija imaju po jedan vrhunski univerzitet u istočnoj Evropi.

Doduše, osim BiH, u tu neslavnu kategoriju spada gotovo cijela istočna Evropa: sve zemlje bivše Jugoslavije, Albanija, Bugarska, Rumunija, Poljska, Ukrajina, Moldavija, Bjelorusija, Litvanija i Latvija.

Ipak, čak i Estonija, zemlja s manje od milion i po stanovnika, ima jedan univerzitet među 500 najboljih na svijetu, po ovoj statistici. Mađarska i Češka takođe imaju po jedan vrhunski univerzitet. S druge strane, zemlje zapadne Evrope stoje neuporedivo bolje.

Njemačka ima 44 vrhunska univerziteta, Velika Britanija 58, Francuska 21, Italija 33, a relativno malene zapadnoevropske zemlje takođe ne stoje loše: Irska ima 7 vrhunskih univerziteta, Danska i Austrija po 6, Švedska 11, a Švajcarska 9.

A kako je Marian objasnio u svom članku, "Times Higher Education" univerzitete vrednuje prema sljedećim kriterijumima: podučavanje (okruženje za učenje), istraživanje (količina, prihodi, reputacija), citati (uticaj istraživanja), međunarodna perspektiva (međunarodni studenti, osoblje i saradnja) i industrijski prihodi (transfer znanja).

S obzirom na broj stanovnika, najbolje stoje skandinavske zemlje.

Ali budući da ova statistika ne uzima u obzir broj stanovnika i studenata u nekoj zemlji, a logično je očekivati da će veća zemlja imati više univerziteta, Marijan je izradio još jednu kartu. Na ovoj je izračunao broj studenata na univerzitetima koja spadaju među 500 najboljih na svijetu na hiljadu stanovnika neke zemlje.

Očekivano, s obzirom na to da nemamo nijedan vrhunski univerzitet, ni po ovoj statistici ne stojimo ništa bolje. S druge strane, skandinavske zemlje, Irska i Belgija stoje daleko najbolje: Danska ima 22,2 studenta vrhunskih univerziteta na hiljadu stanovnika, Švedska ima 18,3, Irska 18,9, Finska 17,1, Norveška 16,2, a Belgija 16,4.

Dominiraju američki univerziteti

Američki univerziteti dominiraju popisom najbolje rangiranih univerziteta te su najzastupljeniji unutar prvih sto visoko obrazovnih institucija. Britanski univerziteti Oksford i Kembridž nalaze se na prva dva mjesta. Američki univerziteti dominiraju popisom najbolje rangiranih univerziteta te su najzastupljeniji unutar prvih stotinu visoko obrazovnih institucija.

Tako se na trećem mjestu ljestvice nalazi američki univerzitet Stenford, na četvrtom Masachusetts Institute of Technology (MIT), a na petom California Institute of Technology.

Japan je druga najzastupljenija država na rang-listi nakon SAD-a sa svojih 103 univerziteta koja su dospjela na popis.

Što se Evrope tiče, među prvih 100 mjesta osam ih je iz Njemačke, od kojih je Univerzitet Ludvig Maksimilijan u Minhenu zauzeo 32. mjesto na listi. Dva francuska univerziteta, Paris Sciences et Lettres (PSL) i Sorbona, i jedan belgijski, KU Leuven, našli su se unutar prvih sto na rang-listi najboljih svjetskih univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije