Obrazovanje

Objavljena preliminarna rang-lista stipendista

Objavljena preliminarna rang-lista stipendista
Objavljena preliminarna rang-lista stipendista

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske objavilo je danas preliminarnu rang-listu prema kojoj će biti dodijeljeno 986 stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj.

Budžetom Republike Srpske planirano je 1.970.000 KM za stipendiranje studenata u Srpskoj, a mjesečni iznos stipendije iznosi 200 KM.

Komisija za dodjelu stipendija predložila je da se uspješnim studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija dodijeli 720 stipendija, pri čemu studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se finansiraju iz budžeta 600 stipendija, studentima drugog ciklusa studija 64, a studentima trećeg ciklusa studija pet stipendija.

Studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama, koje se ne finansiraju iz budžeta, dodijeljena je 51 stipendija, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Komisija za dodjelu stipendija predložila je da ostalim studentima prvog ciklusa studija bude dodijeljeno 236 stipendija, studentima sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske prvog ciklusa studija 18 stipendija i studentima sa invaliditetom, koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica prvog, drugog i trećeg ciklusa studija 12 stipendija.

Studenti koji su konkurisali za stipendiju Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i ispunjavaju uslove konkursa, a dodijeljena im je stipendija Fondacije "Dr Milan Jelić", izuzeti su iz razmatranja Ministarstva jer je iznos stipendije Fondacije veći.

Studenti koji su konkurisali za stipendiju Ministarstva i ispunjavaju uslove konkursa, a dodijeljena im je stipendija od drugog javnog izvora stipendiranja, imaju mogućnost da se opredijele za jednu stipendiju i to u roku od osam dana od dana objavljivanja preliminarne rang-liste.

Na javni konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj za ovu godinu prijavio se 1.921 student.

Uslove konkursa nisu ispunila 372 studenta, a njih 563 ispunilo je uslove konkursa, ali su prilikom rangiranja ostali ispod crte. Radu Komisije za dodjelu stipendija prisustvovali su i predstavnici Unije studenata Republike Srpske.

Preliminarna rang-lista stipendista dostupna je na veb-portalu Vlade Republike Srpske /www.vladars.net/ - na stranici Ministarstva prosvjete i kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije