Obrazovanje

Ocjene odlične, znanje nikakvo

Ocjene odlične, znanje nikakvo
Ocjene odlične, znanje nikakvo

BANJALUKA - Polovina učenika devetih razreda na eksternim provjerama znanja pokaže veoma loše rezultate iako im je zaključna ocjena iz tih predmeta vrlo visoka: obično četvorka ili petica.

Ovo je potvrdio Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, dodajući da je posljednja provjera znanja pokazala da između  40 i 50 odsto učenika ima nizak nivo znanja iz matematike i srpskog jezika.

"Posljednji rezultati su pokazali da učenici imaju vrlo nizak nivo znanja, a zaključne ocjene su vrlo visoke. Ove eksterne provjere se rade kako bismo učenike i nastavnike naučili na jedan novi, savremeni način ocjenjivanja", kazao je Damjanović.

On je naveo da se sve ovo radi zbog toga što će uskoro doći vrijeme da će učenici i iz RS biti podvrgnuti provjerama znanja kao i ostale zemlje u okruženju i EU.

"Način na koji naši nastavnici ocjenjuju i ocjene na ovim provjerama se razlikuju. Zbog toga smo i uveli eksterne provjere, a sve s ciljem da ocjena sa provjere i zaključna ocjena iz tih predmeta budu što bliže jer do sada smo imali velike razlike između njih, što nije dobro", kazao je Damjanović.

On je naveo da se ovi testovi rade već treću godinu zaredom kod učenika devetih razreda i da je prva, eksperimentalna provjera obuhvatila 22 škole, druge godine 29, a sljedeća koja će se provesti tokom 2015. godine obuhvatiće više od 80 škola.

Plan je da ovim tempom 2016/2017. školske godine učenici svih osnovnih škola budu obuhvaćeni eksternim provjerama.

"U svemu ovome nam je veoma bitna podrška roditelja, koje pozivamo da nam prijave sve sugestije i primjedbe jer jedino ako zajednički budemo radili doći ćemo do dobrih rezultata", kazao je Damjanović.

On je naveo da je u toku završna faza pripreme zadataka za matematiku i da će ih sve škole dobiti do kraja januara.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, kazao je da je velika razlika između ocjene i stvarnog znanja učenika veliki problem.

"Tu je prvenstveno obimno i teško gradivo. Mi smo predlagali da se dio gradiva prebaci čak i u srednje škole, ali niko tu našu primjedbu nije htio uvažiti. Većina učenika kad vide da je nešto preteško odmah odustaju i ne trude se da ga pokušaju riješiti", kazao je Gnjatić.

On je naveo da u velikoj razlici između ocjena i znanja veliku ulogu imaju i roditelji, koji smatraju da djeca sve znaju i da iz svakog predmeta moraju imati odlične ocjene.

"Kod mene lično nije bilo takvih slučajeva. Ja takve stavove roditelja jednostavno ne dopuštam, ali sve zavisi kako se nastavnik postavi. Čuo sam za te slučajeve i to je nedopustivo", kazao je Gnjatić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije