Obrazovanje

Od naredne godine aplikacije za projekte "Erasmus plus"

Od naredne godine aplikacije za projekte "Erasmus plus"
Od naredne godine aplikacije za projekte "Erasmus plus"

BANJALUKA - Omladinske organizacije i institucije iz Republike Srpske i BiH u narednoj godini moći će da apliciraju za finansiranje projekata u okviru EU programa "Erasmus plus", za razliku od dosadašnje prakse kada su mogli biti samo partneri na projektima, najavila je pomoćnik ministra za omladinu Republike Srpske Branka Malešević.

Maleševićeva je rekla da je "Erasmus plus" program EU za obrazovanje, obuku, mlade i sport za period 2014-2020. godine, koji je objedinio ranije programe u tim oblastima, te da za realizaciju ovog programa odobreno 14,7 milijardi evra, od čega je za projekte koji se tiču mladih predviđeno 1,47 milijardi evra.

Ona je ocijenila da su mladi sve više zainteresovani za učešće u ovakvim programima, posebno nakon što su se uvjerili da zaista dobijaju sredstva za realizaciju svojih projekata i aktivnosti.

"Program putem projekata podržava omladinski rad, neformalno obrazovanje, edukaciju, obuku, međunarodnu saradnju i mobilnost mladih", rekla je Maleševićeva novinarima u Banjaluci pred početak promocije programa "Erasmus plus".

Katarina Vučković, izvršni direktor Centra za omladinski razvoj - PRONI, koji je zvanična kontakt tačka "Erasmus plus" programa za područje mladih, navela je da su osnovne komponente tog područja omladinska razmjena, evropski volonterski servis, te treninzi i osposobljavanje radnika koji se profesionalno bave mladima.

"Riječ je o prilici da mladi ljudi dobiju znanja i vještine, putuju, upoznaju druge kulture i rade na vlastitom usavršavanju putem treninga, seminara, obuke, volonterskih službi i sličnih projekata koje mogu da iniciraju u svojoj sredini, ali i zemljama iz regiona i EU", istakla je Vučkovićeva.

Ona je napomenula da je 4. februar naredne godine prva prilika za apliciranje za projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije