Obrazovanje

Održan šesti forum stipendista Fonda "Dr Milan Jelić"

Održan šesti forum stipendista Fonda "Dr Milan Jelić"
Održan šesti forum stipendista Fonda "Dr Milan Jelić"

Najbolji stipendisti Fonda "Dr Milan Jelić" okupili su se na šestom forumu stipendista, koji se tradicionalno organizuje u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Zahvalni na podršci, studenti su govorili o rezultatima, napredovanju, objavljenim naučnim radovima i planovima za budućnost.

"Biti stipendista trećeg ciklusa studija Fonda 'Dr Milan Jelić' je za mene velika čast, ali i obaveza, jer se od nas traži da smo uvijek u vrhu", rekao je stipendista Željko Stević.

Miroslav Stanojević je već četvrtu godinu stipendista Fonda i student je drugog ciklusa studija tehničkih nauka na Univerzitetu u Berlinu. Dosad je objavio pet naučnih radova i opredijeljen je da se dalje usavršava.

Osim rukovodstva Fonda, domaćin stipendistima bila je i predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, koja je istakla da Vlada Srpske cijeni uspjeh i nastoji da uspostavi institucionalnu vezu sa svim pojedincima koji su spremni da ostvaruju uspjeh u oblastima kojima se bave.

"Ulaganje u uspjeh znači ulaganje u obrazovanje, a da je uspostavljanje institucionalne veze s najuspješnijim studentima cilj projekta stipendiranja studenata posredstvom ovog fonda. Doživljavamo vas kao snagu koja bi trebalo da u budućnosti stoji na raspolaganju i Republici Srpskoj i njenim institucijama", rekla je Cvijanovićeva.

Čestitajući im na postignutim uspjesima, Cvijanovićeva je naglasila da lično cijeni mlade ljude koji prepoznaju značaj ulaganja u vlastite kapacitete i nastoje doprinijeti razvoju cjelokupnog društva.

Ministar nauke i tehnologije RS i predsjednika Fonda "Dr Milan Jelić" Jasmin Komić podsjetio je da je od 2007. godine, kada je nastala ideja o dodjeljivanju stipendija "Dr Milan Jelić" studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija iz RS na domaćim i inostranim univerzitetima, dodijeljeno 1.728 godišnjih stipendija u ukupnom iznosu od 8.500.000 KM.

On je rekao da je godišnji grant za dodjelu stipendija iz Fonda "Dr Milan Jelić" 750.000 KM, te da je u ovoj akademskoj godini studentima prvog ciklusa studija na domaćim univerzitetima dodijeljeno 76 stipendija, a na inostranim univerzitetima 53 stipendije.

Fond "Dr Milan Jelić" godišnje dodijeli 15 stipendija studentima drugog ciklusa studija i 10 stipendija studentima trećeg ciklusa studija.

"Kvalitet i konkurentnost naših studenata za dodjelu stipendija iz Fonda 'Dr Milan Jelić' iz godine u godinu je sve veća, što potvrđuje i uspješnost politike stipendiranja", rekao je Komić, ističući da su stipendisti aktivni u naučnom radu, a da lako nalaze i posao po završetku studija.

Najuspješniji

Za najuspješnije studente na šestom forumu stipendista Fonda "Dr Milan Jelić" proglašeni su Miroslav Stanojević, student tehničkih nauka na Univerzitetu u Berlinu, Sonja Milićević, student Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, Siniša Ljubojević, student Filološko-umjetničkog fakulteta u Kragujevcu, Vanja Danilović, student Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Matea Zlatković, student Ekonomskog fakulteta u Beogradu, i Željko Stević, student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije