Obrazovanje

"Odzvonilo" studentima ilegalcima

"Odzvonilo" studentima ilegalcima
"Odzvonilo" studentima ilegalcima

SARAJEVO - Za 320 studenata bez regulisanog statusa boravka u BiH izdati su prekršajni nalozi - riječ je, uglavnom, o državljanima Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Turske, Makedonije, Njemačke, Slovenije, Holandije, Luksemburga, Poljske...

Služba za poslove sa strancima BiH i ove akademske godine provjerava da li su strani studenti regulisali boravak u BiH u skladu sa Zakonom o kretanju i boravku stranaca, a onima koji to ne budu uradili - otkazaće boravak.

"Moguće je i, eventualno, prisilno udaljavanje svih pojedinaca koji ne budu željeli da dobrovoljno napuste BiH", upozorava za Srnu direktor Službe Dragan Mektić.

U Sarajevu je boravak regulisalo oko 2.000 stranih studenata, dok operativni podaci Službe ukazuju da njih 600 to i dalje nije učinilo.

U drugim gradovima u BiH izrečeno je višestruko manje prekršajnih naloga, s obzirom da je broj stranih studenata manji u odnosu na Sarajevo.

U Banjaluci je evidentiran 71 strani državljanin /iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore.../, u Travniku i Tuzli po 58 /iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Turske.../, u Trebinju 39...

"Inspektori Službe posljednjih mjeseci izdali su više stotina naloga za dobrovoljno napuštanje uz prekršajni nalog stranim državljanima koji ilegalno, bez odobrenog boravka u BiH, pohađaju neku od visokoškolskih ustanova", ističe Mektić.

On navodi da je Služba u više navrata protiv tih lica posljednjih godina primjenjivala isključivo blaži i tolerantniji oblik mjera, tako što ih je upozoravala ili apelovala da svoj boravak u BiH regulišu u skladu sa zakonom.

"Svo vrijeme pokušavali smo da ostavljanjem dodatnih rokova stvorimo neku vrstu povoljnog ambijenta da ova pitanja budu regulisana. Ali, to vrijeme je isteklo i za sve one studente koji ne budu regulisali svoj boravak biće preduzete represivne mjere", upozorava Mektić.

Komentarišući mogućnost kažnjavanja visokoškolskih ustanova u BiH koji upisuju strane studente bez dokaza o regularnosti boravka, Mektić pojašnjava da problem stvara - zakonska regulativa.

U Hrvatskoj, na primjer, Zakon o kretanju i boravku stranaca propisuje da strani studenti koji nisu regulisali svoj boravak ne mogu biti upisani u narednu akademsku godinu.

"Zakon u BiH ne uključuje tu obavezu visokoškolskih ustanova, ali u toku je izrada izmjena i dopuna, a moguć je, čak, i novi zakon o strancima, u kome će biti definisane i obaveze visokoškolskih institucija u tom procesu“, najavljuje Mektić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije