Obrazovanje

Ograničeno sufinansiranje školovanja suficitarnog kadra

Ograničeno sufinansiranje školovanja suficitarnog kadra
Ograničeno sufinansiranje školovanja suficitarnog kadra

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da su ove godine resorno ministrastvo i Vlada Srpske korigovali prijedloge javnih visokoškolskih ustanova o broju studenata na studijskim programima koji školuju kadar sa izraženim suficitom na tržištu rada, te odlučili da se iz budžeta Republike Srpske ne finansiraju studente na ovim studijskim programima.

On je naglasio da će studenti koji i dalje budu željeli da studiraju na ovim studijskim programima moći to da učine, ali će morati da plate participaciju za upis, a da Vlada i dalje ima obavezu da finansira bruto plate za nastavni kadar na visokoškolskim ustanovama, što nisu mala sredstva.

"S obzirom da se sa pojedinih fakulteta plasiraju različite neistine i da imamo otpor i neslaganja na nekim fakultetima zbog odluke Vlade da više ne sufinansiramo studente na suficitarnim studijskim programima, moram da naglasim da nismo ukinuli nijedan studijski program, nego smo odlučili da se iz budžeta Republike Srpske ne finansiraju studenti na suficitarnim studijskim programima", rekao je Malešević.

Prema njegovim riječima, broj diplomiranih studenata u oblasti društvenih i humanističkih nauka je u porastu, dok je na prirodnim naukama u opadanju, a upravo kadar iz ovih oblasti mogu predstavljati pokretačku snagu privrednog i društvenog razvoja Srpske.

Malešević je dodao da u narednoj akademskoj godini Vlada neće finansirati studente koji upišu prvu godinu prvog ciklusa studija na studijskim programima Geografija, Ekologija i zaštita životne sredine, Novinarstvo i komunikologija, Politikologija i Sport na Univerzitetu u Banjaluci.

U narednoj akademskoj godini, kaže Malešević, Vlada neće finansirati studente koji upišu prvu godinu prvog ciklusa studija na studijskim programima Fizičko vaspitanje, Vokalno-instrumentalni, Muzičko-pedagoško teorijski, Novinarstvo i Geografija na Univerzitetu Istočno Sarajevo.

Takođe, studenti koji upišu prvu godinu studija Visoke medicinske škole u Prijedoru neće biti finansirani iz Budžeta Republike Srpske.

"Smanjen je broj studenata koji se finansira iz budžeta i na studijskim programima iz oblasti prava i ekonomije, s obzirom na izražen suficit ovih zanimanja na tržištu rada", istakao je Malešević.

On je dodao da korektivnim mjerama Ministarstvo prosvjete i kulture i Vlada Republike Srpske kontinuirano djeluju s ciljem smanjenja broja nezaposlenih lica određenih zvanja/struka upravo usaglašavanjem upisne politike sa potrebama tržišta rada.

Malešević je naglasio da je zbog toga na studijskim programima iz oblasti matematike i fizike, koji su definisani kao deficitarni, a izvode se na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, povećan broj studenata u kategoriji budžet u odnosu na prijedlog univerziteta.

Malešević je podsjetio da Republika Srpska godišnje izdvaja za finansiranje javnih visokoškolskih ustanova 62 miliona maraka, da se pomoć za deficitarna zanimanja dodjeljuje od akademske 2008/09. godine, te da je i ove godine planirano 2.000.000 KM za studentske stipendije.

On je napomenuo da su školarine na javnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj najniže u regionu i da se nisu mijenjale od 2007. godine, kao ni cijena ishrane i smještaja studenata u studentskim domovima.

Malešević je dodao da resorno ministarstvo i Vlada Srpske, osim troškova školarine, sufinansiraju i smještaj i ishranu studenata u studentskim domovima sa iznosom od pet KM dnevno po studentu.

"Zahvaljujući tome, naši studenti imaju daleko najniže troškove ishrane i smještaja u domovima u regionu, a godišnje se izdvaja 4,3 miliona maraka za ove namjene", kaže Malešević.

Prema njegovim riječima, sve to pokazuje da resorno ministarstvo i Vlada Srpske istinski vode računa da studentima osiguraju što jeftinije uslove studiranja, a istovremeno što kvalitetnije školovanje.

"Međutim, moramo razmišljati dugoročno i prilikom kreiranja upisne politike voditi se podacima sa tržišta rada, jer samo tako možemo povećati broj zaposlenih u Srpskoj. U tom smislu, neće nas pokolebati neistine, otpori i neslaganja na pojedinim fakultetima, jer znamo da ovakve mjere, ma koliko trenutno izgledale rigorozne, moraju dati dobar rezultat", poručio je Malešević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije