Obrazovanje

Olimpijska bronza za prnjavorsku matematičarku

Olimpijska bronza za prnjavorsku matematičarku
Olimpijska bronza za prnjavorsku matematičarku

BANJALUKA - Iskreno da vam kažem, prije takmičenja nisam se nešto puno pripremala. Ako mi se vježbalo, onda sam to i radila, ako ne - onda ništa, nisam se time puno opterećivala, kazala je Milica Đukić iz Prnjavora, trenutno najbolji bosanskohercegovački matematičar i osvajač bronzane medalje na Svjetskoj matematičkoj olimpijadi na Tajlandu.

Na prvenstvu je učestvovalo više od 600 takmičara iz 104 zemlje svijeta, što je pored osvojenog odličja još jedan pokazatelj o kakvom briljantnom umu se radi.

"Drago mi je što sam imala priliku da predstavim svoju zemlju i steknem divno iskustvo. Na prvenstvu je bila strašno jaka konkurencija i  predstavnici iz 104 zemlje svijeta, među kojima su i jake matematičke sile kao što su Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija. Svi oni imaju puno više stanovnika od nas, kao i bolje uslove u kojima su se pripremali", kazala je Milica i istakla kako joj matematika nije naporna jer zadatke doživljava kao neku zagonetku koju treba da odgonetne.

Milici je ovo treće takmičenje po redu, prošle godine je osvojila srebrnu medalju.

Za dalje školovanje se odlučila za Beograd, gdje je upisala Matematički fakultet, smjer primijenjena matematika, kojeg u Banjaluci nema.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, danas je upriličio prijem za Milicu. Ministar je budućoj studentkinji uručio laptop te istakao da se zbog ovakvih talenata zaboravlja sve ono ružno sa čim se sreće u radu.

"Ovo je jedan od srećnih trenutaka i zbog ovog vrijedi sve raditi. Hvala vam svima što ste došli i veliko hvala Milici koja je napravila ogroman uspjeh i usrećila nas", rekao je Malešević.

Ministarstvo je preko Republičkog pedagoškog zavoda izdvojilo sredstva za Miličin odlazak na takmičenje, što, kako ističu, čine i za ostale talente, a podržavaju ih i stipendijama.

Malešević je kazao da je predviđeno i osnivanje centra za talentovane đake, gdje će uz podršku stručnjaka unapređivati svoje znanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije