Obrazovanje

Omogućen predmet "jezik bošnjačkog naroda"

ISTOČNO SARAJEVO - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da je djeci u Vrbanjcima kod Kotor-Varoša omogućeno da imaju nastavni predmet koji se zove "jezik bošnjačkog naroda" prema članu 7 Ustava Republike Srpske, koji jasno definiše nazive jezika u Srpskoj.

"U Republici Srpskoj nema zakona o upotrebi pisma i jezika, i to je veliki otežavajući faktor. Da bi tu situaciju prevazišli, a da bi vratili povjerenje u lokalnu zajednicu, izašli smo iz naših okvira, pa mimo 22 škole u Srpskoj u kojima je primjenjena nacionalna grupa predmeta", rekao je Mutabdžija na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je rekao da su na sajtu Ministarstva navedene sve te škole, uključujući i nastavni plan i program svih šest predmeta koji se izučavaju na bazi nastavnog plana i programa iz Federacije BiH, te koji su to udžbenici.

Mutabdžija je naveo da moraju biti zadovoljena dva osnovna preduslova - da to roditelji žele i da u svakom odjeljenju ima više od 18 učenika.

"Pošto to u Vrbanjcima nije slučaj i nije zadovoljen formalni uslov da se može provesti privremeni sporazum na koji se pozivamo, ponudili smo ovo rješenje da bismo vratili učenike u školu i relaksirali odnose u toj lokalnoj zajednici, rekao je Mutabdžija.

On kaže da je to izlaz mimo ovog sporazuma, a u okvirima zakonskih rješenja.

"Nadamo se da će ovaj okvir zadovoljiti ambicije roditelja i da će djeca biti u ponedjeljak u školama", rekao je resorni ministar.

Da bi djeca u Vrbanjcima mogla polagati razredni ispit, kaže Mutabdžija, oni su morali da budu dio te škole, ali se, nažalost, nisu upisali.

"Ta djeca mogu da odu u neku školu u FBiH i polože razredni ispit, kao što su uradila djeca iz Konjević Polja. Samo želimo da oba slučaja izjednačimo i Konjivić Polje i Vrbanjce, duboko svjesni slabosti i jednog i drugog rješenja", rekao je Mutabdžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije