Obrazovanje

Opada vodostaj Vrbasa i Vrbanje

Opada vodostaj Vrbasa i Vrbanje
Opada vodostaj Vrbasa i Vrbanje

BANJALUKA - Vodostaj rijeka Vrbas i Vrbanja u Banjaluci je u opadanju i situacija je danas znatno povoljnija nego juče, rekao je Srni šef gradskog Odsjeka za Civilnu zaštitu Željko Katić.

"Na mjernom mjestu u Delibašinom selu vodostaj Vrbasa je 300 centimera, što je za 20 centimetara niže od kote kad se proglašava vanredna odbrana od poplava. Juče u 12.00 časova vodostaj je bio 420 centimetara", naveo je Katić.

On je rekao da je i vodostaj Vrbanje u opadanju, te da je juče u podne iznosio 300 centimetara, a danas u 12.00 časova 195 centimetara. 

"S obzirom da nije bilo kiše i da se za popodne najavljuju pljuskovi mislim da tu ne bi trebalo da bude nikakvih problema u smislu povećanja vodostaja", dodao je Katić. 

Iako je situacija sa vodostajima povoljnija, Katić kaže da su i dalje na snazi mjere pripravnosti koje je donio gradski štab za vanredne situacije na jučerašnjoj sjednici.

Katić navodi da i dalje postoji potreba za mjerama opreza, shodno izdatom upozorenju stanovništvu, naročito uz vodotokove i bujične potoke.

Prema njegovim riječima, neminovna posljedica dugotrajnih padavina su klizišta - juče je aktivirano jedno, a danas još jedno.

On je rekao da je na području grada od majskih i avgustovskih padavina do sada aktivirano stotinjak klizišta ili odrona.

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, još danas se očekuju padavine, dok će ih tokom vikenda i sljedeće sedmice biti manje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije