Obrazovanje

Opštinsku stipendiju dobilo 189 studenata

Opštinsku stipendiju dobilo 189 studenata
Opštinsku stipendiju dobilo 189 studenata

BOSANSKA KRUPA - U Bosanskoj Krupi su danas potpisani ugovori za dodjelu opštinskih stipendija za akademsku 2013/14. godinu.

Stipendiju je dobilo 189 studenata iz Bosanske Krupe koji se na visokoškolskim ustanovama nalaze u Bihaću, Tuzli, Banjaluci, Mostaru i Sarajevu.

Ovo je peta godina zaredom kako Opština Bosanska Krupa dodjeljuje stipendiju svim redovnim studentima.

Visina studentske stipendije utvrdila se na način tako što se iznos budžetskih sredstava planiran za tu namjenu podijelio na broj korisnika stipendije. Svaki student će dobiti stipendiju u iznosu od 700 KM, koja se isplaćuje za 10 mjeseci, za period oktobar 2013. - juli 2014.

Prilikom potpisivanja ugovora studentima se obratio načelnik Opštine Bosanska Krupa Armin Halitović, čestitao im i poželio mnogo sreće i stečenog znanja tokom studiranja.

"Volio bih da su mogućnosti bolje pa da je iznos stipendije još veći, ali evo ovo je rezultat stvarnog stanja i naših želja da pomognemo svima. Smatram da ovim načinom dodjele stipendije trebamo biti svi zadovoljni. Potpuno je jasno da je ona nekome više, a nekome manje potrebna, ali je trebamo dati onima koji ispunjavaju uslove, bez pravljenja razlika. Svi mladi koji su po znanje sa visokoškolskih ustanova otišli u druge gradove zaslužuju našu podršku", naglašava načelnik Halitović.

Pravo na stipendiju nisu mogli ostvariti studenti prve godine studija, osim ako se ne radi o učeniku generacije ili učeniku koji je u sva četiri razreda srednje škole imao prosjek ocjena 5,00. Bez obzira što je student upisao prvu godinu, mogao je ostvariti stipendiju i ako je pripadnik boračke populacije, te ukoliko je upisao deficitarno zanimanje kao što je bilo navedeno u konkursu.

Pravo učešća na konkurs za dodjelu stipendija nisu imali studenti koji se obrazuju uz rad, vanredni studenti, studenti koji obnavljaju godinu studija, studenti koji su u okviru istog stepena već stipendirani od bilo kog drugog davaoca stipendije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije