Obrazovanje

Osnovci i srednjoškolci na raspustu

Osnovci i srednjoškolci na raspustu
Osnovci i srednjoškolci na raspustu

SARAJEVO - Nastava u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, te u većini škola u Federaciji BiH završena je u petak, a u nekim kantonima je školska godina okončana i ranije.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS saopšteno je da je nastava završena za 85.241 učenika osnovnih i 33.324 učenika srednjih škola. Ranije je okončana za 11.494 maturanta osnovnih i 13.127 maturanata srednjih škola.

"Velika solidarnost i uzajamna pomoć koju su pokazali građani RS doprinijela je da uspješno završimo ovu školsku godinu i u specifičnim okolnostima koje su prouzrokovale nedavne poplave. Uvjeren sam da ćemo na temelju te solidarnosti uspjeti obnoviti oštećene objekte i da će u septembru sve škole otvoriti vrata i spremno dočekati učenike", navedeno je u čestitki ministra prosvjete i kulture RS Gorana Mutabdžije povodom završetka nastave.

U FBiH, osim za maturante, nastava je u petak okončana u osnovnim i srednjim školama Bosanskopodrinjskog, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, u kojem su neke škole i ranije ispunile fond časova. Nastava je u petak zvanično završena i u školama Kantona Sarajevo, koji je imao oko 54.000 osnovaca i srednjoškolaca, izuzev za učenike nekoliko škola koje će zbog nadoknade raditi najkasnije do srijede, dok su osnovci prvog i devetog razreda sedam dana ranije otišli na raspust. Ista situacija je u Tuzlanskom kantonu, koji je školske 2013/2014. godine imao ukupno oko 60.000 učenika.

U Posavskom kantonu je zbog poplava nastava obustavljena 15. maja i ocjene su zaključene. U Livanjskom kantonu đaci su ovu školsku godinu okončali 10. juna. Podatke od nadležnih iz ministarstava obrazovanja Unsko-sanskog, Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona nismo dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije