Obrazovanje

Otvorena prva učionica za učenje kineskog jezika u Srpskoj

Otvorena prva učionica za učenje kineskog jezika u Srpskoj
Foto: Srna | Otvorena prva učionica za učenje kineskog jezika u Srpskoj
Srna

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ambasador Kine u BiH Čen Bo danas su u Osnovnoj školi (OŠ) "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu svečano otvorile prvu učionicu za učenje kineskog jezika u Srpskoj.

Cvijanovićeva i Čen otkrile su i ploču ispred učionice na kojoj piše "Učionica za učenje kineskog jezika otvorena uz pomoć Ambasade Kine u BiH".

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što je u prilici da prisustvuje početku veoma značajnog projekta koji će se razvijati i istakla da će ovo biti veliki korak ka zbližavanju naroda Republike Srpske i Kine.

"Osim svih naših aktivnosti koje imamo na relaciji institucija Republike Srpske i Kine u vezi sa investiranjem u različite oblasti - u zdravstvo, saobraćajnu infrastrukturu, energetiku, prilično smo zašli i u sferu kulture i obrazovanja", rekla je Cvijanovićeva i dodala da bez takvih odnosa, razumijevanja i interakcije u oblasti kulture i obrazovanja nema izgradnje pravih odnosa sa razumijevanjem.

Ona je zahvalila ambasadoru Kine za napor koji ulaže od kako je došla i što može da se mjeri vrlo konkretnim efektima i rezultatima.

"Mi želimo da imamo saradnju sa ljudima koji na ovaj način pristupaju i hoće da zajedno sa nama realizuju konkretne i vrlo ozbiljne projekte", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je, kao neko ko razumije šta sve obrazovanje znači za budućnost, zadovoljna zbog činjenice da postoji ogroman interes djece za pohađanje časova kineskog jezika.

Prema njenim riječima, to je velika odskočna daska za budućnost i da se polako stvaraju kadrovi, zapošljavaju oni koji već završavaju studije kineskog jezika, kao i da se dobijaju profesori iz Kine, budući da je sve to pretpostavka za buduće i snažnije ekonomske odnose i bolje razumijevanje.

"Mlad čovjek danas ne trpi barijeru nepoznavanja jezika onih koji su danas najpozvaniji na međunarodnoj ekonomskoj sceni da vode politiku ili kreiraju određene projekte. Duboko vjerujem da je ovo projekat budućnosti i da će ovo biti velika šansa za naše mlade ljude", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je sigurna da će ovo postati trend jer da bi se odgovorilo izazovima u budućnosti moraju se ukloniti jezičke i kulturološke barijere.

"Ako hoćete napredak na ekonomskom planu morate da se oslobodite balasta neznanja i ovo je velika šansa za mlade generacije i one koji će sutra odlučivati i biti aktivni u društvenom životu", istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, budući da mladi vole izazove, i ovo predstavlja izazov jer se izlazi iz ustaljene šeme učenja stranih jezika prisutnih na ovom prostoru.

Ona je naglasila da je ovo nova perspektiva i da vjeruje da će biti većeg interesa.

"Naša obaveza je da logistički, zajedno sa našim partnerima iz Kine, obezbijedimo uslove za to", rekla je Cvijanovićeva i dodala da će svakoj školi u kojoj bude prisutno interesovanje biti omogućeni ovakvi programi.

Čen je izrazila zadovoljstvo što danas prisustvuje otvaranju prve učionice za pohađanje kineskog jezika u Republici Srpskoj.

"Raduje me što među djecom vlada veliko interesovanje za učenje kineskog jezika i upoznavanje o kineskoj kulturi", rekla je Čen i zahvalila Vladi Republike Srpske, opštini Istočno Novo Sarajevo i Osnovnoj školi za napore koje su učinili, a posebno Univerzitetu u Istočnom Sarajevu za veliki doprinos u promovisanju kineskog jezika u Srpskoj.

Prema njenim riječima, Ambasada Kine će pružati pomoć u realizaciji ovog projekta u OŠ "Sveti Sava" da bi iz Kine što prije došli profesori kineskog jezika.

Ona je naglasila da će kineska Ambasada učiniti sve da što više promoviše kulturu Republike Srpske i BiH u Kini.

Direktor OŠ "Sveti Sava" Danijela Mrda naglasila je da joj je velika čast da uz obilježavanje svečane akademije povodom Savindana organizuju i otvaranje prve učionice za pohađanje kineskog jezika u Republici Srpskoj.

Mrda je istakla da je škola dobila vrijednu donaciju od 13.000 KM i opremili kabinet najsavremenijom opremom.

"Interesovanje učenika je veliko i u prvom anketnom krugu su se prijavila 142 đaka, ali svakodnevno se povećava broj učenika koji žele da se uključe u ovaj program", navela je Mrda.

Ona smatra da će učenje kineskog jezika biti kvalitetno i organizovano u više od dvije grupe nego što je planirano.

Mrda je očekuje da će nastava početi veoma brzo, nakon što Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagošški zavod zajedno sa Ambasadom Kine dogovore tehničke detalje u vezi sa lektorom i predavačima iz Kine.

Prema njenim riječima, u ovaj projekat biće uključena i Katedra za kineski jezik Filozofskog fakulteta na Palama Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije