Obrazovanje

Pavić: Strategija obrazovanja mimo Ustava

Pavić: Strategija obrazovanja mimo Ustava
Pavić: Strategija obrazovanja mimo Ustava

BANJALUKA - Strategiju razvoja obrazovanja u RS od 2016. do 2021. godine nisu radili eksperti i neophodno je da se dalji proces na njenom donošenju, kao i predstojeći Nacrt zakona o visokom obrazovanju RS obustave sve dok se u izradu ovih veoma važnih dokumenata ne konsultuju stručnjaci te oblasti, rektori i članovi Rektorske konferencije, izjavio je danas Žarko Pavić, predsjedavajući Rektorske konferencije RS, nakon njenog vanrednog zasjedanja danas u Banjaluci, na kojem je podnio ostavku.

Ukazujući na, kako je naveo, propuste u dokumentu, Pavić je naglasio da ovu strategiju nisu vidjeli članovi Rektorske konferencije, iako je ona objavljena u medijima. Dodao je i to da dokument devalvira rad Agencije za akreditaciju visokoobrazovnih ustanova, u dijelu koji se odnosi na rad odsjeka na privatnim fakultetima u RS, za koji imaju akreditacije.

Postavi li se to pitanje ipak u budućnosti, valjanost diploma, kako uvjerava, nikako neće biti upitna, na šta je, podsjetimo, ukazalo i resorno ministarstvo.

"Predloženi dokument nam nije prezentovan na zasjedanju Rektorske konferencije RS, pa nije ni dobijena naša saglasnost. Odredbe kojom se razdvajaju privatni i državni sektor u visokom obrazovanju, u domenu zabrane izvođenja studijskih programa u oblasti medicine, prava i pedagogije na privatnim fakultetima je protivustavni akt koji ugrožava osnovne temelje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima UN i Evropske konvencije o ljudskim pravima", napomenuo je on, ističući usvojene zaključke na jučerašnjoj sjednici, na kojoj nisu bili članovi sa javnog univerziteta. Iz resornog ministarstva naglasili su da je riječ o kompleksnom dokumentu, zbog čega se prilikom imenovanja radne grupe vodilo računa da u njoj budu zastupljeni predstavnici predškolskih ustanova, ustanova osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, Sindikata obrazovanja, nauke i kulture i Privredne komore RS, te da je dokument dostupan na sajtu Vlade RS.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije