Obrazovanje

Pet medalja za mlade matematičare iz BiH

Pet medalja za mlade matematičare iz BiH
Pet medalja za mlade matematičare iz BiH

BANJALUKA - Tim mladih matematičara iz Bosne i Hercegovine okitio se s pet medalja na 32. Balkanskoj olimpijadi iz matematike, koja je od 3. do 8. maja održana u Atini, u Grčkoj, i tako pokazao svojim vršnjacima da matematika nije bauk.

Milica Đukić (18), učenica Gimnazije iz Prnjavora, osvojila je srebrnu medalju, dok je Tijana Babić, učenica Gimnazije iz Banjaluke, osvojila bronzu. Bronzane medalje za BiH osvojili su i učenici "Bosna Sema obrazovnih institucija", Zlatko Salko Lagumdžija ("International School of Sarajevo"), sin Zlatka Lagumdžije, bivšeg šefa bh. diplomatije, zatim Demir Papić ("International School of Sarajevo") i Adisa Bolić ("Una Sana College" u Bihaću). Svi su odlični matematičari i učenici.

Milica Đukić (18), maturantkinja prnjavorske gimnazije, odmah po dolasku iz Atine u rodni Prnjavor priprema se za nova takmičenja.

"Presrećna sam plasmanom, ali slijede nova takmičenja. Nema predaha. Na državnom takmičenju u Sarajevu u subotu 16. maja mi je važan visok plasman jer će mi to omogućiti odlazak na Svjetsku olimpijadu u julu na Tajlandu, moj novi veliki matematički izazov", istakla je Milica Đukić.

Direktor prnjavorske Gimnazije Ljubinka Stanić istakla je da je škola ponosna na Milicu, koja je, kako navodi, do sada nastupala na olimpijadama u Bogoti, glavnom gradu Kolumbije, i u Kejptaunu, u Južnoj Africi, gdje je prije godinu osvojila srebrnu medalju.

"Milica je vrijedna i odlična učenica i matematičarka. U posljednje vrijeme imamo dosta dobrih matematičara, naročito na matematičko-informatičkom smjeru, a pored Milice, za državno takmičenje iz naše škole plasirali su se i Damjan Ilišković i Marko Pezer", istakla je Stanićeva, te dodala da je mladim matematičarima iz RS potrebna finansijska podrška za odlazak na takmičenja.

Ona je dodala da dobri i predani profesori matematike dosta utiču na to da učenici zavole ovaj predmet, te su im veliki podstrek za sticanje novih znanja.

Adisa Bolić (16), učenica drugog razreda "Una Sana Collegea" iz Bihaća, koja je takođe uspješan matematičar i nosilac zlatne medalje Evropskog matematičkog kupa, istakla je da se raduje zbog svog uspjeha, kao i uspjeha cijelog tima iz BiH.

"Imali smo četiri zadatka u testu koji je trajao četiri i po sata. Nas više od 100 iz 21 zemlje rješavali smo test u jednoj prostoriji... Nezaboravno iskustvo!", istakla je Adisa, koja se matematici posebno posvećuje od petog razreda osnovne škole. Posebno zahvaljuje svojim profesorima Admiru Bešireviću i Harunu Hindiji.

Ovi odlični mladi matematičari, inače, otišli su na takmičenje u Atinu zahvaljujući pomoći opštine Prozor-Rama, jedinoj političkoj instituciji koja je podržala njihov odlazak, firmi "Logosoft" iz Sarajeva i privatnim odricanjima ljudi koji na problem nedostatka sredstava nisu bili ravnodušni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije