Obrazovanje

Pjevač: Nikolić podržao donošenje zakona o nestalima

Pjevač: Nikolić podržao donošenje zakona o nestalima
Pjevač: Nikolić podržao donošenje zakona o nestalima

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić podržao je danas zahtjeve predstavnika Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, među kojima je i donošenje Zakona o nestalim licima, izjavio je predsjednik Koordinacije Dragan Pjevač.

On je rekao novinarima poslije sastanka da će Koordinacija početi da radi na prijedlogu zakona o nestalim licima, koji Srbija nema za razliku od drugih zemalja regiona, ističući da je vrlo važno utvrditi tačan broj srpskih žrtava, okolnosti i posebno mape njihovih stradanja.  

Pjevač je istakao da se još traga za više od 4.000 Srba nestalih u sukobima na prostoru bivše SFRJ i ukazao na dvostruke standarde kada je riječ o srpskim žrtvama, jer samo u Hrvatskoj postoji 285 poznatih grobnih mjesta koja se ne ekshumiraju.  

"U međunarodnoj zajednici je uvriježeno mišljenje da su žrtve Albanci, muslimani, Hrvati, a srpske žrtve su žrtve drugog reda. Mi želimo da kažemo da su svi imali žrtve i da su svi u ovom ratu izgubili", rekao je Pjevač. 

On je naveo da prošle godine na Kosovu i Metohiji nije bilo nijedne ekshumacije i nijedne identifikacije, kao i da "ne postoji procesuiranje za srpske žrtve". 

Pjevač je ukazao da procesuiranja žrtava zločina u Hrvatskoj ima samo statistički gledano, ali da je  istina da je 90 odsto presuda izrečeno Srbima kao krivcima.

"Moja majka ubijena u Medačkom džepu sa 36 civila i niko za to nije odgovarao. Ademi je oslobođen, a Norac osuđen samo na šest godina za nečinjenje. Porodicama žrtava, koje su prije deset godina podnijele tužbu za naknadu duševnog bola, ispostavljen je račun da plate više od 10.000 evra", rekao je Pjevač. 

Sastanku u Predsjedništvu Srbije prisustvovali su i predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila iz Republike Srpske Nedeljko Mitrović, predsjednik Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji Verica Tomanović, predstavnik Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza" Čedomir Marić i zamjenik predsjednik Koordinacije Duško Čelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije