Obrazovanje

Plaća za prevođenje diplome sa srpskog na srpski

Plaća za prevođenje diplome sa srpskog na srpski
Plaća za prevođenje diplome sa srpskog na srpski

BRČKO - Zoran Jovanović, diplomu prostornog planera, stečenu na Geografskom fakultetu u Beogradu, morao je da nostrifikuje kako bi konkurisao za posao u Brčkom.

Iako ima upisano državljanstvo Republike Srpske koja priznaje diplome iz Srbije morao je da nostrifikuje diplomu u Sarajevu i to sve plati 200 maraka.

"Bez obzira što si se opredijelio za entitet, ti moraš, u ovom slučaju, da izvršiš nostrifikaciju. Znači, ta priča ne važi. Ja praktično vršim prevođene diplome sa srpskog na srpski i plaćam još za to", kazao je Zoran Jovanović, diplomirani prostorni planer.

Iz brčanske vlade godinama najavljuju da će nostrifikacija biti moguća i u Distriktu. Iako je zakon donesen prije godinu, a pravilnik tek prije nekoliko dana, nostrifikacija diploma u distriktu nije zaživjela jer nije formirana komisjja koja će obavljati ovaj posao. Dok se to ne uradi ispaštaće diplomci.

"Svi, bez obzira na državljanstvo, moraju vršiti nostrfikaciju diploma. Moj lični stav da su time oštećeni državljani Republike Srpske koji žive u Brčkom. Ali, na žalost, zakonodavac je tako rekao, dakle, da se u Brčko distriktu primjenjuju zakoni Brčko distrikta i Zakoni BiH", rekao je Slobodan Ristić, v.d. šefa Odjelejnja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta.

Prema obećanjima nadležnih, čitav posao oko besplatne nostrifikacije diploma u Distriktu trebalo bi da bude završen u narednih nekoliko mjeseci. Do tada Brčaci, koji su svoje diplome stekli na nekom od univerziteta izvan granica BiH mogu samo da biraju da li će diplome da nostrifukuju u Sarajevu, Mostaru ili Orašju i na to potroše nekoliko stotina maraka.

(NN/ATV)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije