Obrazovanje

Počeo raspust

Počeo raspust
Ž. Božić-Gauk - 15.06.2012 17:59

BANJALUKA - Za 38.146 srednjoškolaca i 89.146 osnovaca u RS danas je počeo ljetni raspust, a u školske klupe ponovo će sjesti prvog radnog ponedjeljka u septembru.

Milorad Dodik, predsjednik RS, posljednjeg školskog dana nagradio je 202 najboljih osnovaca sa po 1.000 KM, najtalentovanijih đaka 11 muzičkih osnovnih škola i najistaknutijih učenika četiri specijalne škole u RS.

"Dokaz ste da se isplati biti dobar i da je znanje najvažnije u životu. Sve treba završiti na vrijeme, a kasnije će neko od vas biti dobar profesor, naučnik ili predsjednik RS. Šta god da odabrete, najvažnije je da budete dobri ljudi. Čitao sam vaše biografije i vidio da mnogi od vas kilometrima pješače do škole. Pješačio sam i sam, ali mi to nije smetalo da sve stignem. Nikada nemojte da odustanete", poručio je Dodik.

Predsjednik je mališane savjetovao da se svakog dana usavršavaju, jer ih u budućnosti očekuju susreti sa ljudima u Evropi i svijetu. Đaci su, kažu, bili počašćeni pozivom u Palatu predsjednika RS. Biti najbolji u generaciji, objašnjavaju, velika je obaveza, ali i sreća.

"Ovo je velika čast. Srećni smo jer ste uz nas. Borićemo se za našu RS kako bismo je osnažili i ohrabrili. Nadam se da ću i ja jednog dana dočekivati đake u Palati", kazala je Tamara Đurić, učenica iz Prijedora.

Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, u čestitki koju je uputio đacima poželio je da ljeto provedu sa porodicama u odličnom raspoloženju, da se druže, putuju, ali i da pročitaju dobru knjigu, posjete izložbu ili pogledaju predstavu.

"Tako ćete otkrivati nova znanja i u vrijeme kada su zatvorena vrata učionica, a nova iskustva učiniće vas boljim ljudima", navodi se u čestitki.

Kasipović je đake podsjetio da je u i toku akcija "Pokloni knjigu, pomozi drugu", kako bi stariji drugari, poklanjajući udžbenike, pomogli mlađima.

"Nekim porodicama vaš poklon biće dragocjen, ali dragocjenija će biti vaša navika da brinete o drugima", kazao je Kasipović.

Podsjećamo, nastava je 18. maja završena za 12.180 maturanata srednjih, a 1. juna za 12.078 đaka završnih razreda osnovnih škola.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Uručeni udžbenici romskoj djeci

  29.08.2014 15:47 - Srna

  NOVI GRAD - Opština Novi Grad obezbijedila je ove godine udžbenike za petnaestoro romske djece.

 • Srednjoškolci u renoviranim učionicama

  29.08.2014 15:15 - Srna

  ŠEKOVIĆI - Šekovićki Srednjoškolski centar /SŠC/ "Petar Drugi Petrović Njegoš" u ponedjeljak će spremno dočekati početak nastave u novoj školskoj godini, zahvaljujući pomoći sarajevske Fondacije "Mozaik" koja je obezbijedila 13.300 KM za sanaciju zgrade, rekao je Srni direktor Centra Miljan Vlačić.

 • Sve više roditelja traži korištene udžbenike

  29.08.2014 15:12 - N.N.

  Za mnoge roditelje početak septembra predstavlja najskuplji period u godini.

 • Grahovac: Škola je mnogo više od ocjena

  29.08.2014 15:05 - Srna

  BANJALUKA - Ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac poželjela je svim učenicima srećan početak nove školske godine koju će školska zvona oglasiti u ponedjeljak, 1. septembra, ističući da nova školska godina uvijek donosi novu radost, velika očekivanja, ali i stalne brige.

 • Pokloni za 149 prvačića

  29.08.2014 14:48 - Srna

  KOZARSKA DUBICA - Opština Kozarska Dubica obezbijedila je poklon pakete sa školskim priborom za 149 učenika prvih razreda, koji će im biti uručeni u ponedjeljak 1. septembra.

 • Ništa od početka nastave u Doboju

  29.08.2014 12:33 - Srna

  DOBOJ - Nastava u Osnovnoj školi "Vuk Stefanović Karadžić" u Doboju neće početi u ponedjeljak, 1. septembra, a za 1.150 osnovaca nema mogućnosti da se organizuje nastava u improvizovanim objektima-šatorima, rekao je direktor te škole Milan Gojković.

 • Udžbenike kupuju i na pijaci

  29.08.2014 11:40 - Fena

  SARAJEVO - Nova školska godina na području Federacije Bosne i Hercegovine počinje 1. septembra, osim za područja koja su bila zahvaćena poplavama i klizištima.

 • Škola očekuje učenike iz Vrbanjaca

  29.08.2014 10:25 - Srna

  BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija upoznao je danas kolektiv Osnovne škole "Sveti Sava" u Kotor Varošu o dosadašnjim razgovorima sa roditeljima bošnjačke djece iz Vrbanjaca i nastojanjima resornog ministarstva da sva djeca krenu na nastavu 1. septembra.

 • Đaci iz Konjević Polja na instruktivnoj nastavi u Novoj Kasabi

  29.08.2014 09:08 - Fena

  BRATUNAC - Bošnjačka djeca iz Konjević Polja u ponedjeljak, kada počinje nova školska godina, krenuće na instruktivnu nastavu u Novu Kasabu, potvrdio je Agenciji Fena predstavnik roditelja bošnjačkih đaka Muhizin Omerović.

 • »Nezavisne novine« daruju školarce

  28.08.2014 14:18 - D.T.

  BANJALUKA - Za učenike osnovnih škola u BiH nastava počinje u ponedjeljak, 1. septembra, a "Nezavisne novine" su i ove godine, u saradnji sa svojim poslovnim partnerima, pripremile razne poklone za školarce.

 • I dalje deficitarni nastavnici matematike i fizike

  28.08.2014 13:16 - Srna

  TREBINJE - U većini škola u Republici Srpskoj još postoji deficit nastavnika iz matematike i fizike, ali u naredne dvije-tri godine taj problem će biti riješen, rekao je danas u Trebinju direktor Republičkog predagoškog zavoda Predrag Damjanović.

 • Podijeljen 31 komplet udžbenika za osnovce

  28.08.2014 12:39 - Srna

  ISTOČNO NOVO SARAJEVO - Član Glavnog odbora SNSD-a Staša Košarac i Danijela Mrda iz Opštinske organizacije stranke u Istočnom Novom Sarajevu uručili su danas 31 komplet knjiga za osnovnu školu učenicima skromnijeg materijalnog stanja i djeci iz višečlanih porodica sa područja ove opštine.

 • Mutabdžija: Bošnjacima ponuđen maksimum

  28.08.2014 12:02 - Srna

  BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je Srni da je roditeljima učenika bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja i Vrbanjaca ponuđen maksimum u skladu sa zakonom i Ustavom u vezi sa nacionalnom grupom predmeta, te da je sada odluka na njima da li će djecu poslati na nastavu.

 • Sve škole spremne za početak nastave

  27.08.2014 12:59 - Srna

  PALE - Na području Sarajevsko-romanijske regije sve škole su spremne za početak rada, rekao je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola u ovoj regiji Žarko Kovačević.

 • Pravilnicima do ušteda na dva javna univerziteta

  26.08.2014 15:52 - Srna

  BANJALUKA - Pravilnik o standardima i normativima za finansiranje javnih visokoškolskih ustanova i pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji dva javna univerziteta u Republici Srpskoj trebalo bi da budu doneseni u toku naredne sedmice, a najkasnije do početka akademske godine.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner